Český bridžový svaz

  • Email: ucbs@seznam.cz
  • Číslo účtu ČBS: 51-0689240257/0100
  • IČO: 00443000
  • Reportáže z akcí
  • Zveřejněno 16. července 2017
  • Zuzana Otradovcová, Lucie Kohutová

ME juniorských týmů Šamorín 2017

ME juniorských týmů Šamorín 2017

Letošní juniorské mistrovství Evropy ve dnech 8. - 15. 7. 2017 probíhalo ve slovenském Šamoríně. Mistrovské tituly vybojovaly týmy Švédska v kategoriích U26 a U21, Nizozemsko v kategorii U26W a Polsko v kategorii U16.
Čeští junioři nezklamali - 9. místo mezi hráči do 26 let je historicky nejlepším českým výsledkem v této kategorii. Dorostenci v kategorii U21 se umístili na 11. pozici ze 17 účastníků, dívky si odvezly osmé místo z 10 týmů, nejmladší v kategorii U16 skončili na 13. příčce ze 16 zúčastněných.

Očima dorosteneckého týmu (Zuzana Otradovcová): 
 
V malebném městečku Šamoríně v jižní oblasti Slovenska proběhlo v areálu X-BIONIC® SPHERE 26. juniorské mistrovství Evropy. Celkově se zúčastnilo 70 týmů (U26 - 27 týmů, U26W - 10 týmů, U21 -  17 týmů, U16 - 16 týmů). Česká republika měla zastoupení ve všech čtyřech kategoriích:
 
U16: Julie Hrochová - Lenka Janíková, Filip Zdráhal - Jan Riedl, NPC Michal Králík
 
U21: Adam Pyszko - Zdeněk Tomis, Jan Kindl - Robert Kvaček, Lucie Kohutová - Zuzana Otradovcová, kouč Vladimír Machát, NPC Michal Kopecký
 
U26 Women: Ester Vilímková - Julie Tomáštíková, Renata Lapčíková - Kristýna Schulzová, Barbora Kupková - Barbora Štrbová, NPC Vladimír Bušek
 
U26: Michael Botur, Erik Klemš, Lukáš Kolek, Martin Melčák, Jakub Vojtík, NPC Petr Pulkrab
 
Pro celou výpravu v kategorii U16 se jednalo o první mistrovství, a tak jeli zejména načerpat nové zkušenosti a vyzkoušet si bridž tohoto formátu. Odehráli 15 zápasů po 12 partiích. Vítězi se stali Poláci před Izraelci a Francouzi.
 
Také dorostenecký tým si ze 2/3 odbyl svou premiéru na soutěži evropského měřítka. Mezi hráči se objevila spousta nových jmen, proto se až během turnaje zjišťovala úroveň jednotlivých účastníků. To byl také jeden z důvodů, proč se organizátoři rozhodli nastavit systém 2x round robin se zápasy po 10 partiích, který nabídl strhující závěr v podobě bojů o přední příčky.
 
Neděle 9. 7.: Začátek turnaje se vydařil, po úvodní výhře nad Slovenskem 18,84 VP, maximálním možném zisku 20 VP nad Maďary a vysoké výhře 17,68 VP nad Švédy (budoucími mistry Evropy) jsme se nacházeli v čele pořadí. Den jsme zakončili prohrou 6,57 VP s nizozemským výběrem a přídělem za pauzu 12 VP a přenocovali jsme na 3. místě.
 
Pondělí 10. 7.: V pondělí nás čekaly převážně týmy nižší výkonnostní úrovně, bylo tedy třeba zabojovat a získat co nejvíce bodů. První zápas s Nory jsme vyhráli 12,18:7,82 VP, proti Turkům jsme uhráli 15,05 VP. Po obědě jsme Iry porazili 14,28:5,72 VP, v dalším zápase proti Finům jsme uhráli 11,5 VP. Prozatímní bodový příděl zůstal za našimi očekáváními, naši hru začaly protkávat častější a častější chyby. Poslední zápas dne jsme odehráli proti Bulharům, kteří se v tabulce drželi na kvalifikačních pozicích. Zuzka a Lucka se pečlivě připravovaly na specifické systémové dohody páru Yaninski-Lazarov atakujícího čelní příčky butlerového hodnocení, které jim ležely v hlavách ještě mnoho následujících dní. Výsledkem byl zisk 8,86 VP a rozdělení pouhých 19 IMP v zápase - v mladistvé kategorii téměř nevídaný jev. Pondělní bodový zisk nás odsunul na průběžné 5. místo.
 
Úterý 11. 7.: Třetí hrací den se ukázal být krizovým. Čekali nás nároční soupeři, bylo zapotřebí vysokého nasazení a koncentrace. Nezadařilo se, naplno se začala projevovat nezkušenost. S Francií jsme prohráli 19,86:0,14 VP, proti Izraeli jsme odešli s čistou nulou, po obědě jsme s Němci prohráli 14,28:5,72 VP, s Italy 15,05:4,95 VP a den skončil porážkou 13,43:6,57 VP od Anglie. Po černém úterku jsme se usadili na průběžné 10. příčce.
 
Středa 12. 7.: Ve středu proběhlo oficiální focení zúčastněných družstev. V našem týmu se uzavřely sázky pro navýšení motivace hráčů bojovat o dobré výsledky. Ranní utkání nedopadlo dle našich představ, chtěli jsme uhrát více než 0,56 VP proti Polákům s ohledem na finálový výsledek Frankfurt Cupu a na jejich dosavadní nevýrazný výkon na ME. Následně jsme utrpěli vítězství nad Belgií 13,67:6,33 VP. Tento zápas uzavřel první část round-robinu. V dalším zápase jsme se tentokrát úspěšněji poprali s Bulhary a porazili jsme je 10,77:9,23 VP. Další zápas proti Izraeli jsme prohráli 13,43:6,57 VP. V té chvíli byly pryč naděje na kapitána ve svůdné růžové, ale my ještě měli naději, že ji neoblékneme, pokud znovu dostatečně porazíme Švédy. To se bohužel nepovedlo, zisk 7,49 VP znamenal, že si kluci museli začít domlouvat růžové dresy od dívek a Lucka a Zuzka obuv a modré dresy chlapců v co největší možné velikosti. Obsadili jsme 11. místo, které nám zůstalo až do konce turnaje. 
 
Čtvrtek 13. 7.: Další den jsme začali v růžových tričkách - popř. XL modrých dresech a cuklích a kroksech vel. 46 - na BBO proti Anglii výhrou 12,83:7,17 VP.  Druhý zápas dne s Itálií jsme prohráli o 2 IMPy a brali jsme 9,23 VP. Po obědě jsme se dočkali další porážky od Francie s čistou nulou. Proti Nizozemsku jsme v odvetě uhráli shodných 6,57 VP a den skončil prohrou 15,05:4,95 s Polskem. Naše počínání na BBO se dostalo do bulletinu, a tak další den celý bridžový svět zhlédl naše fotografie ve vypůjčených dresech: http://championships.eurobridge.org/EYTC2017/Bulletins/Bul_06.pdf (strana 10)
 
Pátek 14. 7.: Kromě ranního zápasu s Německem už nás čekaly pouze týmy tabulkově horší, které jsme potřebovali porážet co nejvíce, abychom živili naděje na umístění v první desítce. S Němci jsme prohráli o 11 IMPů a brali 6,28 VP. Soupeři u našeho stolu velice efektivně vylicitovali jako jeden ze tří dorosteneckých párů velký trefový misfitový slem, který jim přinesl zasloužený zisk 9 IMP. Místo druhého zápasu jsme měli pauzu, po obědě jsme Belgii porazili 18,68:1,32 VP, zápas s Maďarskem dopadl "pouze" 14,80:5,20 VP v náš prospěch a v zápase s Turky jsme prohráli 15,52:4,48 VP.
 
Sobota 15. 7.: Poslední hrací den jsme začali maximální výhrou 20:0 VP nad Slováky, následně jsme prohráli s Iry 15,28:4,72 VP. Zápas s Finy jsme prohráli 11,14:8,86 VP. Poslední utkání proti Norům už mohlo dopadnout jakkoliv a umístění nás ani soupeřů by se nezměnilo. Zápas jsme vyhráli 13,72:6,28 VP. Celkem jsme získali 330,18 VP a průměr na zápas jsme měli cca 9,71 VP. Kategorii U21 vyhráli Švédi před Izraelci a Angličany.
 
Rádi bychom se s Vámi podělili o dvě partie, se kterými jsme se setkali na šampionátu v dorostenecké kategorii. První z nich ze zápasu proti Belgii, ve kterém zasedly páry Tomis - Pyszko a Kvaček - Kindl.
 
Stěžejní je linka NS, která drží tyto karty:
 
AT9875
8
A872
A3
 
KQ2
AKT2
3
87642
 
Na obou stolech se vydražil závazek 4SP, Belgičané uhráli 12 zdvihů, Češi 11, tedy s výsledkem 1 IMP pro soupeře. Zajímavější však byla následná debata v restauraci, při které se Lucka a Zuzka zabývali metodami, kterými by byly schopny nadražit své listy. V jednostranné dražbě po zahájení severu 1SP nastává otázka, jakou hlášku použít s listem jihu. Nabízí se možnosti nadražit svůj list jako:
 
a) 12-15 bal s 3listým fitem
b) 12-15 s 4listým fitem a krátkostí
c) s 3listým fitem a vedlejší trefovou barvou.
 
Žádná z variant není ideální, každou z nich totiž v jistém smyslu "zalžeme" partnerovi, i když systémově správně je samozřejmě zvolit variantu c). Lucka se však nechala slyšet, že by se možná nechala strhnout možností b), následně by pak partnerka po zjištění kárové krátkosti, s představou 4listé podpory a odpovědí na extras v podobě srdcového krále spočítala, že v partii uhraje 13 zdvihů.
V případě zásahu 2D, který by mohl přijít od hráče na E (11 bodů, KQJ v kárech, stav her 1/1), se situace možná zjednoduší, hráč na jihu ukáže GF s fitem, následně může cuebidem nadražit krátkost károvou. V tu chvíli by vydražit ideální závazek 6SP neměl být takový problém.
Nutno podotknout, že ze 16 dorosteneckých párů 3 vydražily 7SP, 1 6SP a zbývající se spokojily se 4SP, což je z hlediska agresivního juniorského bridže možná až překvapivé. A pouze dva hráči na výnosu našli trumfový výnos (ani jeden z nich však proti závazku 7SP, kde je trumfový výnos jednou ze základních pouček, v tomto případě závazek najisto poráží - přesto však dva ze tří hráčů nevyužili příležitosti a nepoprali se sehrávkou. Vizuálně úspěšnou linií může být vzetí výnosů, stažení A trefového, následně přechod srdcí a zahození trefy na druhou vysokou srdci. Dále pak snap trefový, snap kárový, snap trefový. Nyní vidíme, že šance na trefy 3-3 + trumfy 2-2 pohořela, tou jedinou další je tedy vypadnutí singl J pikového, což se v tomto případě zadaří. Jakým způsobem byly závazky 7SP sehrány a poraženy zůstává záhadou :-)).
 
Nyní však zpět do reálného světa a k partii, která byla skutečně sehrána Zdeňkem v zápase proti Irům:
 
Proti ambicióznímu závazku 6NT hraného ze severu vynáší hráč na východě 4 srdcovou. Hlavní hráč bere zdvih klukem v ruce a stahuje tři kola piků, na třetí zahazuje z ruky malý tref, stejně jako obránce na východě. Na následující kolo piků pak Zdeněk zahodí z ruky káro, následované odhozeným kárem i na východě. Skvíz byl dokonán, ovšem na káro, které nyní přišlo ze západu, Zdeněk neprozíravě přiložil svou desítku, pokrytou dámou a vzatou esem. Přichází poslední pik, W zahodí 3 károvou, HH tref a E J kárového. Nyní přichází stažený K srdcový a situace:
 
                                                     -
                                                     K3
                                                     K6
                                                     8
                    -                                                                   -            
                   10                                                                Q8
                   98                                                                 -
                   Q5                                                               J106
                                                      -
                                                      -
                                                      4
                                                      AK93
 
Zdeněk přechází králem károvým do ruky a hráč na východě je v kulatém skvízu. I přes nešťastné přiložení 10 kárové musíme ocenit krásnou práci, která přinesla šťavnatý zisk 15 IMP, když soupeři na druhém stole ze stejného závazku spadli 3x.
 
V dívčí kategorii každý s každým odehrál postupně 3 zápasy na 14 partií. Z těchto bojů vyšly nejlépe Holanďanky před Polkami a Angličankami, české dívky byly 8. I naše děvčata uzavřela v týmu řadu motivačních sázek, proto jsme mohli vidět jejich kapitána v růžovém dresu nebo se holky okoupaly v Dunaji.
 
Junioři se během svého působení hned několikrát objevili na BBO. V průběhu turnaje se drželi velice solidně v horní polovině tabulky, celkově skončili 9. s 301,1 VP a průměrem 11,15 VP - možná za svůj úspěch vděčí i týmovým slunečním brýlím, které střežili tak bedlivě, až téměř všechny přišly k úrazu.
 
Na chodu ME se z Čech podíleli také operátoři - Adam Janas, Tomáš Fridrich, Ondřej Kaštovský a Ondřej Kohut.
 
Závěrem děkujeme všem, zásluhou nichž jsme se mohli mistrovství účastnit, kapitánům, koučům a také Fondu mládeže, který poskytl své prostředky na pokrytí části našich nákladů.

Galerie

Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie

Děkujeme partnerům za podporu propagace bridže, organizace soutěží a účasti našich reprezentantů na mezinárodních turnajích.

Staňte se i Vy naším partnerem! Podpořit můžete libovolný projekt, turnaj či skupinu hráčů. 

Národní sportovní agentura
Moravskoslezký kraj
Funbridge
Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy
Česká Asociace Univerzitního Sportu
TENAK holdings
Bridgescanner