Český bridžový svaz

  • Email: ucbs@seznam.cz
  • Číslo účtu ČBS: 51-0689240257/0100
  • IČO: 00443000
  • Reportáže z akcí
  • Zveřejněno 2. srpna 2018
  • Erik Klemš

Reportáž z úspěšného ME v Opatiji

Reportáž z úspěšného ME v Opatiji

Zhodnocení a hráčský pohled na ME v Opatiji, kde naši mladí reprezentantí dosáhli vynikajících výsledků.

V týdnu od 11. do 18.7. 2018 se v chorvatské Opatiji konalo mládežnické ME párů. Českou republiku reprezentovala početná výprava, čítající 16 hráčů a dva trenéry. Turnaj byl rozčleněn na dvě části, první dva dny probíhala mixová soutěž U26, která byla rozdělena na jednodenní kvalifikaci a jednodenní finále. Další tři dny probíhaly mistrovství v kategoriích U13, U16, U21, U26 dívky a U26 open. Naše páry se zúčastnily všech soutěží kromě U16.
 
První dva páry (Klemš – Kohutová, Kolek – Štrbová) vyrazily z Prahy autem již 10.7. Po poměrně pohodové cestě a registraci v místě turnaje je čekal noční odpočinek a sbírání posledních sil na turnaj. V kvalifikaci obsadili 17. (Erik + Lucka) a 20. (Lukáš + Bára) místa, což stačilo na pohodlný postup mezi nejlepších 24 párů do finále A, za zmínku stojí i vítězství Lukáše s Bárou v první session kvalifikace.
 
V jednodenním finále se více dařilo Erikovi s Luckou, kteří v jednotlivých segmentech skončili 3., 3. a 1., což v součtu s přenosem stačilo na 2.místo a titul vícemistrů Evropy. Lukáš s Bárou skončili na pěkném 19.místě. Naši medailisté si své cenné kovy přebrali ještě ten večer, na slavnostním ceremoniálu za účasti všech výprav.

Konečné pořadí na medailových pozicích:
 
1  BAKKE Christian  SJODAL Sofie Grasholt NOR - NOR 60.98
2  KOHUTOVA Lucie  KLEMS Erik CZE - CZE 60.17
3  BUUS THOMSEN Emil  KOFOED Johanne Bilde DEN - DEN 57.05
 
Následující den se naplno rozběhly dvoudenní kvalifikace ve všech kategoriích. Výsledky kvalifikace byly následující:
 
U26 OPEN (61 párů):
 
3. Klemš – Kohutová 55,48%
27. Kolek – Tomis 50,95%
 
U26 GIRLS (32 párů):
 
17. Lapčíková – Dolanská 48,74%
19. Kupková – Štrbová 48,57%
 
U21 (49 párů):
 
36. Vávra – Vávra 46,67%
37. Kindl – Kvaček 45,29%
40. Pyszko – Kaštovský 43,61%
 
U16 + U13 (45 párů)
 
32. Vachtarčíková – Žalská 44,38%
 
Do finále se ve svých kategoriích bohužel kvalifikovali jen Erik s Luckou, Lukáš Kolek se Zdeňkem Tomisem o něj přišli smolně až v poslední kole kvalifikace na poslední krabici, která je odsunula na první nepostupové místo o 0,09%. Finále v kategorii U13, čekal také na pár Vachtarčíková – Žalská, které se velmi sympaticky praly se svým vůbec prvním mezinárodním turnajem.
 
Erik s Luckou vlétli do finále s velkým elánem a po první polovině vedli o neuvěřitelných 8,5% se ziskem 67,29%, což dávalo veliké šance na medailový úspěch. Bohužel v druhém kole dosáhli jen na průměrných 51%, což v součtu stačilo na 59,79% a druhé místo, když první si zajistil německý pár Alter – Streck výkonem 65% v druhém kole. Malé zklamání ale po chvilce vystřídala radost ze zisku medaile.
 
Konečné pořadí na medailových pozicích:
 
1  ALTER Florian  STRECK Lauritz GER - GER 61.14
2  KOHUTOVA Lucie  KLEMS Erik CZE - CZE 59.79
3  BRASS Tommy  ROBSON Ian ENG - ENG 57.08
 
Nikol Vachtarčíková s Veronikou Žalskou se ve svém prvním velkém finále v kategorii U13 vůbec neztratily a obsadily krásné 5.místo se ziskem 60,51%, což je jistě velký příslib do budoucna.
 
Páry, které se nekvalifikovaly do finále se zúčastnily tzv. Prezidentského poháru, ve kterém se střetávají hráči napříč kategoriemi. Ani tady se naše výprava nenechala zahanbit, když pár Štrbová – Kupková vybojoval skvělé třetí místo se ziskem 63,98%.
 
Výsledky prezidentského poháru (92 párů):
 
3. Štrbová – Kupková B. 63,98%
11. Kolek – Tomis 58,24%
30. Vávra – Vávra 52,72%
56. Lapčíková – Dolanská 48,49%
58. Kindl – Kvaček 48,08%
64. Pyszko – Kaštovský 46,04%
 
Celkově získala celá výprava mnoho nových zkušeností, které může v následujících měsících a letech využít ke zlepšení své hry. Zároveň jsou dvě stříbrné medaile skvělým výsledkem, kterého v Opatiji nedosáhly země s větším jak hráčským tak finančním zázemím. Na závěr je potřeba poděkovat ČBS a MŠMT za podporu, která umožnila účast na ME takhle velkému počtu reprezentantů.
 
Na závěr postřehy účastníků:
 
Robert Kvaček:
 
Jak jsem byl celkově spokojený se svou účastí na ME?
S Honzou jsme udělali více chyb, než jsme chtěli. Turnaj nám ukázal, že s některými hráči se opravdu měřit nemůžeme, ale zároveň cítím, že spousta párů, které skočili v kvalifikaci před námi byla hratelná a docela mě to motivuje k tomu, abychom se dále zlepšovali. Během turnaje jsem si psal všechny chyby, které jsem v partiích odhalil, a poté jsme je s Honzou probrali.
 
Jak hodnotím organizaci ME?
Ničeho zvláštního jsem si nepovšiml, takže organizace turnaje byla pravděpodobně zvládnuta velmi dobře. Nicméně si myslím, a není to jen můj názor, zaslechl jsem to z více stran, že by místo Prezidentského pohráu mělo být finále B pouze v rámci kategorie. Bylo by to méně náhodné.Co se týče organizace ze strany svazu, nemůžu si stěžovat. Ubytování bylo skvělé, společné obědy a večeře byli moc příjemné. Akce se mi velmi líbila.
 
Jak bych mohl využít nabyté zkušenosti, plán do budoucna?
Určitě bychom se s Honzou chtěli dále zlepšovat a pokusit se ještě někdy dostat na reprezentační akci. Vzhledem k tomu, že od příští sezóny už budeme spadat do kategorie U26, bude to velmi těžké, ale třeba se nám to ještě jednou podaří.
 
Erik Klemš:
 
Jak jsem byl celkově spokojený se svou účastí na ME?
Před začátkem jsem byl trošku nervózní z toho, že nejsme pravidelní partneři a vyznáváme poněkud jiný styl :). Ale celkově jsem si celé mistrovství moc užil a myslím, že jsme odehráli několik opravdu moc pěkných partií, které mi udělaly opravdu radost. Chyby by se samozřejmě našly, ale systémové nedorozumění jsme měli jen jedno, takže myslím, že v tomhle ohledu vše vyšlo nad očekávání. Výsledek je samozřejmě nad očekávání i když bezprostředně po konci byl člověk vzhledem k průběhu finále trošku smutný. Myslím, že Lucka hrála skvěle a ač to nerad říkám, něco málo jsem se i naučil :). A jako největší úspěch bych označil to, že jsme se nezabili :).
 
Jak hodnotím organizaci ME?
Jako člověk který se na ní okrajově podílel bych řekl, že v rámci mezí to bylo úplně v pohodě. Já osobně bych ocenil jezdit na akce ještě o den dříve, protože moje hra první den byla ovlivněná tím, že jsem byl ještě unavený z cesty. Ubytování bylo v pořádku. Jíst jsme stíhali v pohodě a poučen z předchozích zkušeností jsem to na obědě ani nepřeháněl. Doprava za pomoci šikovných řidičů taky v pořádku.
 
Jak bych mohl využít nabyté zkušenosti, plán do budoucna?
Myslím, že mi ME pomůže bridžově, protože jsem se zase něco nového naučil. Velkou zkušeností byla také hra pod tlakem, který jsme myslím zvládali solidně. Plán do budoucna je jasný, vyhrát toho co nejvíce :). V příštím roce bych chtěl na bridži co nejvíce zapracovat, za rok nás čeká týmové juniorské ME, na kterém (pokud dostaneme od kapitána důvěru :)) bychom měli zúročit to, co jsme se za poslední léta naučili a já doufám, že toho bylo dost. Samozřejmě univerziáda na podzim bude taky velká zkušenost a challenge.
 
Ondřej Kaštovský:
 
Proběhlé ME bych hodnotil kladně především díky obrovskému přílivu zkušeností, jež jsem mohl na své první takovéto velké akci získat. Výsledkově se bohužel nevydařilo, což bych přikládal nedostatečné sehranosti s partnerem, která bohužel pohřbila i mou, řekl bych, dobrou přípravu. Do budoucna doufám, že se nám vydaří vychytat ony nedostatky a dosáhnout lepších výsledků. Organizace byla dle mého názoru skvělá, a proto bych ještě rád poděkoval svazu za možnost se této skvělé akce zúčastnit.
 
Barbora Štrbová:
 
Ja osobne som si ME v Opatiji veľmi užila, som pomerne spokojná so svojou reprezentáciou aj keď je mnoho oblastí, ktoré sa dajú a ktoré hlavne chcem vylepšiť. Viem, že môj výkon mohol byť ešte o dosť lepší.
 
Som veľmi vďačná za príležitosť, ktorú ste nám poskytli a veľmi si to vážim. Čo sa týka plánov do budúcna tak neviem či mám nejaké konkrétne, okrem toho že s Barčou spolu chceme hrávať aj naďalej ako stabilný pár, účastniť sa spolu turnajov (českých aj zahraničných) a zlepšovať sa.
S organizáciou ME som bola veľmi spokojná, nenapadá ma nič čo by som chcela vytknúť.
 

Kompletní výsledky všech soutěží najdete zde.

Video z medailového ceremoniálu naleznete zde.

Galerie

Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie

Děkujeme partnerům za podporu propagace bridže, organizace soutěží a účasti našich reprezentantů na mezinárodních turnajích.

Staňte se i Vy naším partnerem! Podpořit můžete libovolný projekt, turnaj či skupinu hráčů. 

Národní sportovní agentura
Moravskoslezký kraj
Funbridge
Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy
Česká Asociace Univerzitního Sportu
TENAK holdings
Bridgescanner