Český bridžový svaz

  • Email: ucbs@seznam.cz
  • Číslo účtu ČBS: 51-0689240257/0100
  • IČO: 00443000
  • Reportáže z akcí
  • Zveřejněno 30. září 2019
  • Lucie Kohutová

44. mistrovství světa týmů ovládlo Polsko

44. mistrovství světa týmů ovládlo Polsko

Vítězi Bermuda Bowl 2019 se stali Poláci, Venice Cup ovládly Švédky, D'Orsi Trophy patří Dánům, Wuhan Cup Rusům a v kategorii Transnational zvítězil tým Shanghailvcheng.


O akci

Ve dnech 14.-28. září se uskutečnily 44. Mistrovství světa národních týmů a 12. Otevřené mistrovství světa mezinárodních týmů (24.-28. 9.) v čínském Wuhanu. Místem konání bylo Wuhan International Conference & Exhibition Centre. Tato akce představuje vyvrcholení pro nejlepší bridžisty světa. V rámci Evropy je možno se na ni kvalifikovat z Mistrovství Evropy národních družstev (to proběhlo loni 6.-16. června v Ostende v Belgii), soupisku týmů poté doplní účastníci ze zbývající části světa.

Výsledky
Oficiální web

Účastníci

Jak již bylo zmíneno výše, na Mistrovství světa národních týmů je nutno se kvalifikovat (Otevřené mistrovství této nutnosti nepodléhá). Evropské týmy, které splnily tuto podmínku: 

OPEN kategorie: Norsko, Izrael, Rusko, Švédsko, Nizozemsko, Monako, Anglie, Itálie
WOMEN kategorie: Polsko, Švédsko, Norsko, Dánsko, Anglie, Nizozemsko, Skotsko, Francie
SENIOR kategorie: Francie, Švédsko, Polsko, Irsko, Dánsko, Norsko, Nizozemsko, Anglie
MIX kategorie (kvalifikace z ME MIX týmů 22.-28. 2. 2019): Švédsko, Lotyšsko, Francie, Polsko, Anglie, Dánsko, Itálie, Rumunsko

Tito účastníci byli doplněni o světové týmy do počtu 24 ve všech kategoriích. Některé z kvalifikovaných týmů se rozhodly nezúčastnit se, jejich místa tak byla postoupena dalším družstvům dle pořadí kvalifikačního turnaje.

Otevřeného mistrovství se zúčastnilo 118 družstev.

  

Formát soutěže

Ve dnech 15.-22. září proběhl kompletní round robin, takže každé družstvo si zahrálo proti všem zbývajícím ve své kategorii. Od 23. do 28. září pak proběhla vyřazovací fáze v podobě čtvrtfinále, semifinále a finále. Zápasy v round robinu i v KO části se odehrály na 16 rozdání.

Průběh soutěže

Do vyřazovací fáze postoupilo z každé kategorie 8 nejlepších týmů round robinu. V OPEN kategorii se jednalo o USA 1, Čínu, Švédsko (reprezentované stále ještě mladými hráči a opětovně dokazující své kvality), Norsko, Nizozemsko, Polsko, Anglii a Itálii.

V ženském Venice Cupu se mezi osmičku nejlepších dostaly týmy Číny, Polska, Norska, USA 1, Anglie, Japonska, Švédska a Nizozemska.

Mezi seniory si nejlépe vedly USA 2, následovaly Indie, Francie, Anglie, Dánsko, Nizozemsko, Čína a Tchaj-wan.

Z MIX kategorie postoupily do vyřazovací fáze týmy Anglie, USA 2, Čína, Rusko, Rumunsko, Francie, Lotyšsko a USA 1.

Postupivší do semifinálových bojů byli následující:

OPEN: USA 1, Polsko, Nizozemsko, Polsko
WOMEN: Čína, Nizozemsko, Anglie, Švédsko
SENIOR: Nizozemsko, Anglie, Indie, Dánsko
MIX: Anglie, USA 1, Rumunsko, Rusko

Kuriozitou semifinále se stal zápas Rumunska a Ruska, který skončil remízou 174-174 IMP. Do finále tak díky vzájemnému zápasu postoupili Rusové, protože si v round robinu zapsali vítězství 15-5 VP.

Ve finále se utkaly tyto národy:

OPEN: Polsko - Nizozemsko
WOMEN: Čína - Švédsko
SENIOR: Anglie - Dánsko
MIX: USA 1 - Rusko


Jednou z diskutovaných partií v Bulletinu i na Bridge Winners byla tato:

Naturální dražbou se lze dostat do cca 70% závazku 6NT. Stačí dělba trefů 3-3 nebo J srdcový, který vypadne. Ani jedna z těchto možností však zde neplatí, tedy po běžné sehrávce i zde Francouzi padli za -100. Po výnosu 10 pikovou však lze závazek splnit následujícím způsobem: ze stolu musí hlavní hráč přiložit malý pik! Jedná se samozřejmě o nepřirozené zahrání, mnohem logičtější je pokusit si upravit počet zdvihů pro případný skvíz. Zde je však vítěznou linií sebrání prvního zdvihu králem v ruce a odehrání 1-2 kol srdcí, všech kár a tří kol trefů. Jih musí 2x zahodit drahou barvu. Srdce musí držet všechny čtyři, v tom případě si ale musí osinglovat eso pikové. Na to je pak vpuštěn a musí zadat do vidle Q10 v srdcích na stole.

Výsledky

Vítězství pro Poláky musí být obrovskou radostí už jen z toho důvodu, že se do celé soutěže regulérně nekvalifikovali. Na ME skončili 9., ale díky neúčasti Monaka dostali šanci si Bermuda Bowl zahrát a lépe ho zakončit nemohli.




Podobně jako Poláci i Rusové mohou hovořit o štěstí, že si vůbec mistrovství světa mohli zahrát. I oni skončili v únoru v Portugalsku na 9. místě, ale vzhledem k volnému místu "světové soupisky" se mohli zúčastnit, a nakonec i celý svůj podnik vyhrát.




 

Galerie

Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie

Děkujeme partnerům za podporu propagace bridže, organizace soutěží a účasti našich reprezentantů na mezinárodních turnajích.

Staňte se i Vy naším partnerem! Podpořit můžete libovolný projekt, turnaj či skupinu hráčů. 

Národní sportovní agentura
Moravskoslezký kraj
Funbridge
Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy
Česká Asociace Univerzitního Sportu
TENAK holdings
Bridgescanner