Český bridžový svaz

  • Email: ucbs@seznam.cz
  • Číslo účtu ČBS: 51-0689240257/0100
  • IČO: 00443000
  • Reportáže z akcí
  • Zveřejněno 15. prosince 2020
  • Lucie Kohutová

1st Skawina International Youth Teams Tournament

1st Skawina International Youth Teams Tournament

Český tým U16 dosáhl mezi 10 družstvy na bronzové umístění.



O akci

Bridge Meeting byl pořádán jako Memoriál Leszka Nowaka během víkendu 12.-13. prosince online, na BBO. Leszek Nowak (1950-2020) působil jako NPC a trenér mládežnických družstev v kategorii dívek, juniorů, dorostenců i žáků v letech 2002-2014. Týmy pod jeho vedením přivezly z vrcholových akcí na evropském i celosvětovém poli mnoho medailí. Leszek sám byl považován za výborného kouče a učitele mnoha generací mladých hráčů.

Web soutěže


Účastníci

Týmový turnaj byl rozdělen do dvou kategorií: U21 a U16. V každé z nich se účastnilo 10 družstev.

  • V U21 se jednalo o týmy z Polska (2), Itálie, Maďarska, Švédska, Thajska, Ruska, Řecka, Dánska a Německa.
  • V U16 se jednalo o týmy z Polska (3), Turecka, České republiky, Dánska, Anglie (2), Řecka a Německa.

Nedělního párového turnaje se zúčastnilo neuvěřitelných 90 párů.

Českou republiku reprezentoval v kategorii U16 tým ve složení Nikol Vachtarčíková, Matyáš Lysek, Filip Chrobok, Ivo Walach, Lenka Honzáková, Petr Karlík. Párového turnaje se zúčastnily dvě dvojice - Nikol Vachtarčíková s Karolínou Rečičárovou a Adam Pyszko s Matyášem Lyskem.


Formát soutěže

Týmová soutěž se odehrála prostým round robinem na zápasy po 8 rozdáních během soboty a nedělního dopoledne. Následoval párový turnaj s TOP hodnocením.


Průběh soutěže

Po prvním dni nevypadal průběžný stav pro český tým vůbec dobře, když se nacházel na 8. místě z 10 družstev. V neděli ráno ale nasadil k úplnému obratu, když deklasoval všechny tři zbývající soupeře, v té době lépe postavené. Třešničkou na dortu bylo vítězství proti absolutním leaderům a vítězům z Turecka.

V 8. zápase se Češi utkali proti týmu z Dánska. Hned první partie nastartovala cestu k vysokému vítězství:

6 ztrátových zdvihů s trumfem navíc a 3 užitečnými figurami Ivo dobře vyhodnotil jako list vhodný k výzvě. Matyho přijetí je poměrně agresivní, dvě užitečné figury pomohou určitě. Dále může krýt partnerovi ZZ dublem pikovým a potenciálním snapem, to je pravděpodobně asi jediná možnost - a jak lze vidět, právě v této partii zafungovala. Pomocným mohl být i J srdcový za předpokladu, že partner nebude držet dámu trumfovou, která vypadne singl u soupeře.

Sehrávku Ivo zvládl výborně. Výnos Q pikovou propustil, aby si zachoval vstupy. Pokračování vzal a snapl pik. Jako přechod mu posloužil snap trefový, snapl poslední pik a stáhl krále srdcového. Nyní vyzkoušel expas kárový. Protože neseděl, ztratil dva kárové zdvihy. Srdce se ale rozpadly 2-2, proto s jedním pikovým dohromady ztratil pouze tři a závazek splnil.


Výsledky

Česká republika obsadila v kategorii U16 3. místo. V nedělním párovém turnaji se pár Nikol Vachtarčíková - Karolína Rečičárová umístil na 11. místě a pár Adam Pyszko - Matyáš Lysek na 66. místě z 90 párů.

Výsledky - týmy
 

V týmovém turnaje v U21 zvítězila Itálie, v U16 pak Turecko. Párový turnaj ovládli Alessandro Carletti a Matteo Lombardi z Itálie.

Výsledky - páry


Vyjádření účastníků

"Moc jsem se na turnaj netěšila, protože jsem si chtěla zahrát VC Prahy a tato soutěž byla domluvena narychlo. Nakonec se mi ale líbil hodně. Měli jsme něco, co bychom na VC Prahy neměli - byli jsme tým, to je vždycky povzbuzující, když někdo z týmu napíše, že jsi něco udělal dobře. Bavilo mě to, i když v sobotu večer jsem byla trochu zklamaná z toho našeho výkonu. Potom jsme se ale jako tým nabudili a po prvním kole v neděli, které jsme vyhráli, jsem byla úplně šťastná. Pevně věřím v to, že se příště na takových turnajích i uvidíme a sedneme se všichni zase spolu u stolu. 

Odpoledne jsem hrála ještě párový turnaj a rozhodně jsem nepočítala s tak vysokým umístěním. Dařilo se, ale také nám soupeři hodně pomáhali. S Kájou jsme si to každopádně užily a jsme moc rády, že se zadařilo. Byl to hezky bridžově strávený víkend."

Nikol Vachtarčíková

Děkujeme partnerům za podporu propagace bridže, organizace soutěží a účasti našich reprezentantů na mezinárodních turnajích.

Staňte se i Vy naším partnerem! Podpořit můžete libovolný projekt, turnaj či skupinu hráčů. 

Národní sportovní agentura
Moravskoslezký kraj
Funbridge
Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy
Česká Asociace Univerzitního Sportu
TENAK holdings
Bridgescanner