Český bridžový svaz

  • Email: ucbs@seznam.cz
  • Číslo účtu ČBS: 51-0689240257/0100
  • IČO: 00443000
  • Výsledky soutěží
  • Zveřejněno 28. února 2017
  • Milan Macura

Celostátní ligu vyhrál tým Scarecrow, do 1. ligy postupují STAR a NNM

Celostátní ligu vyhrál tým Scarecrow, do 1. ligy postupují STAR a NNM

Vítězem celostátní ligy v sezoně 2016-17 se stal tým Scarecrew ve složení Eva Bahníková, Petr Bahník, Ondřej Bahník, Lukáš Barnet, Pavlína Svobodová, Karolína Kopecká a Tomáš Mráz. Na druhém místě se umístil tým P.S. a bronz získal tým JAS.

Do semifinálových bojů nastoupil vítěz základní části ligy Acol proti týmu Scarecrow. První segment vyšel lehce ve prospěch týmu Scarecrow, druhý segment však již rozhodl o výsledku zápasu, když Scarecrow vyhráli o 45 impů a navýšili tak vedení na 66 impů.

Druhé semifinále začalo až od druhého segmentu, když se po dohodě týmů s vedoucím soutěže první segment skrečoval. P.S. první segment vyhrál o 26 impů, zejména díky slemům na partiích 27 a 32. Ve třetím segmentu již P.S nedalo JASu šanci ztrátu dohnat a tak do finále postoupil tým P.S.

Finále a boj o 3. místo se hrály v neděli. Favoritem finále byl tým P.S., který je pravidleným účastníkem, zatímco týmu Scarecrow se podařilo dostat do finále v novodobé historii celostátní ligy porpvé.

První segment se vydařil více týmu Scarecrew, když potrestali na partii č. 9 agresivní blok na 4. stupni za 1100, což vyústilo v zisk 15 impů oproti 3NT -1 z protilinky.

Druhý segment vyzněl jednozančně ve prospěch týmu P.S., který ji vyhrál o 35 impů. Nejzajímavější partií tohoto segmentu byla partie č. 28.

V otevřené místnosti Jakub Šlemr zvolil po dražbě 1T - 1S - 2P agresivní hlášku 6S, kterou soupeři okontrolovali. Sehrávka již nebyla obtížná a po vysnapnutí třetího esa pikového sever nárokoval 13 zdvihů za 1860 pro P.S. Na druhém stole Petr Bahník sedící na jihu zvolil mírnější dražbu a linka SJ se dostala "jen" do 5S, které také byly okontrovány. Bez slemového bonusu činilo skóre jen 1250 pro NS a tím pádem 12 impů pro P.S.

Zajímavý průbeh této partie byl i na barážových stolech. Nejlépe si vedl tým STAR, který vydražil dokonce 7Sx a získal tak neuvěřitelné skóre 2470. Nejhůře pak dopadl tým Koktejl Havířov, který nechal hrát soupeře z EW jen 5T, které soupeři po výnosu srdcovým esem dokonce splnili s nadzdvihem.

Výsledek finále však rozhodl až poslední segment. V něm si oba týmy vedli stejně ve většině partií. V partiích 31-35 však tým Scarecrow zavelel k útoku a ziskem 43 impů v pěti po sobě jdoucích partiích přenesl misku vah na svou stranu. Tým Scarecrow ve složení Eva Bahníková, Petr Bahník, Ondřej Bahník, Lukáš Barnet, Pavlína Svobodová, Karolína Kopecká a Tomáš Mráz si tak zaslouženě vysloužil titul Mistra ČR pro sezonu 2016-17. 

Vicemistrem ČR pro sezonu 2016-17 se stal tedy tým P.S. ve složení David Vozábal, Jakub Šlemr, Jan Martynek, Michal Zadražil, Petr Pulkrab a Pavla Vlčková.

V týmu Scarecrow se udála tento víkend ještě jedna radostná událost. Karolíně Kopecké se narodila v pátek dcera Anička. Do finálových bojů sice Karolína nastoupit nemohla, ale o budoucnost týmu se postarala :-) Manželům Kopeckým gratulujeme a přejeme mnoho zdaru při výchově další bridžové šampiónky.

 

Do zápasu o třetí místo proti sobě nastoupili rivalové ACOL a JAS. V loňské sezóně vyřadil tým ACOL JAS již v semifinále, zápas však rozhodl až pozápasový upravený výsledek ve prospěch ACOLu. V letošním souboji byl ACOL oslaben o Michala Kopeckého, který se soustředil na nové rodičovské povinnosti.

Od začátku zápasu se tým JAS ujal vedení a nepolevil ani v posledním segmentu, ve kterém se často vídají velké zvraty. Výhrou o 51 impů se tak tým JAS ve složení Milan Macura, Vít Volhejn, Aleš a Jiří Medlínovi a Petr Hebák mohl radovat z bronzové medaile.

Baráž o 1. ligu

Ve stejných prostorech a časech se odehrála také baráž o 1. ligu, do které se z 1. ligy dostaly týmy STAR a Triga, ze 2. ligy pak NMM a Teplice.

Hrálo se systémem každý s každým a 32 rozdání. V prvních dvou zápasech každý tým jednou vyhrál a jednou prohrál. O postupu do 1. ligy tak rozhodovaly až sobotní zápasy. V nich si STAR poradil s Teplicemi rozdílem 15:5 na VP a stejným výsledkem dopadl i druhý zápas mezi NMM a Trigou, ve prospěch týmu NMM. Tým Nového Města nad Metují se tak dokázal ve dvou sezonách propracovat ze 3. ligy až do nejvyšší soutěže - gratulujeme. Tým STAR se sice v 1. lize udržel, ale spokojený s výsledkem být nemohl, když v minulé sezoně získal bronzovou medaili.

Baráž o 2. ligu

Baráž o 2. ligu hrály týmy Pernštejn a Koktejl Havířov, které obsadily 8. a 9. místo v druhé lize a týmy Bylo nás 5 a PATT, které postoupily z finále 3. ligy.

Do baráže nevstoupil dobře tým PATT, který po dvou prohrách nastupoval v neděli již bez šancí na postup. Zjednodušenou práci tak měl tým Pernštejn, který nedělní vzájemný zápas s přehledem vyhrál a zajistil si tak bezproblémový postup do 2. ligy. O druhém postupujícím se tak rozhodovalo mezi týmem Koktejl Havířov a Bylo nás 5. Do zápas vstoupil lépe Havířov, který vyhrál první polovinu o 24 impů, uherskohradišstký tým se však nevzdal a druhou polovinu zápasu ovládl. Velkou roli v tom hrála také výše zmiňovaná partie č. 28. Výhrou o 40 impů si tak tým bylo nás 5 zajistil druhé postupové místo do 2. ligy. Oběma postupujícím gratulujeme.

 

Galerie

Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie

Děkujeme partnerům za podporu propagace bridže, organizace soutěží a účasti našich reprezentantů na mezinárodních turnajích.

Staňte se i Vy naším partnerem! Podpořit můžete libovolný projekt, turnaj či skupinu hráčů. 

Národní sportovní agentura
Moravskoslezký kraj
Funbridge
Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy
Česká Asociace Univerzitního Sportu
TENAK holdings
Bridgescanner