Český bridžový svaz

  • Email: ucbs@seznam.cz
  • Číslo účtu ČBS: 51-0689240257/0100
  • IČO: 00443000
  • Různé zajímavosti
  • Zveřejněno 17. srpna 2020
  • Lucie Kohutová

Ze světa online

Ze světa online

Co se v poslední době dělo v online bridžovém světě? 

Úvod

Vzhledem k současné situaci nebylo možné organizovat zahraniční turnaje, došlo ke zrušení či přesunům akcí evropského i celosvětového formátu (otevřená i juniorská mistrovství Evropy, světa). Neovlivněn (když nebereme v potaz přetíženost systémů), a dokonce posílen zůstal online bridžový svět. Na různých úrovních se testovaly online soutěže a turnaje, objevovaly se zádrhely způsobené faktory technickými i lidskými. Letní prázdniny tak stále patřily herním platformám, prostřednictvím kterých si bridžisté krátili své volné chvíle, ale i bojovali o cenná prvenství.

 

3rd WBF Youth Online Teams League

V průběhu několika měsíců (konkrétně od února do července 2020) se uskutečnilo již 3. online mistrovství světa juniorských týmů, tentokrát v pozměněném formátu. Přihlášené týmy byly na základě předchozích výsledků rozděleny do skupin a vznikla tak jakási celosvětová mládežnická online liga, kdy v jednotlivých skupinách týmy soupeřily o postup do závěrečné fáze turnaje. Organizátorem a patronem této oblíbené akce je Gilad Ofir (Youth Bridge Development Coordinator).

 

Účastníci a formát soutěže

Soutěž je specifická svou organizací. Týmy znají své soupeře a jejich úkolem je vždy ve stanoveném rozmezí termínů odehrát zápas družstev na BBO. Kromě toho vždy hráči na jedné straně virtuální zástěny vedou během zápasu videohovor, aby byla omezena možnost neetické hry. Pozitivní stránkou je nutnost komunikace, která poskytuje možnost seznámení se se zahraničními bridžisty a vytváří prostor základům širší spolupráce, mezinárodních tréninků apod.

V U26 kategorii se startovní pole rozdělilo na 2 úrovně: Premier League zahrnovala skupinu A a B, obě po 8 týmech. First Division pak jednu skupinu s 11 družstvy. U26 Women hrály Premier League ve skupinách A a B po 9 družstvech. V U16 Premier League figurovalo 8 týmů, v U16 First Division pak 10 týmů.

 

Průběh soutěže

Základní část sestávala ze 7 kol hraných od února do května 2020.

Následovala vyřazovací fáze. 

         

 

 

Výsledky

Vítězi jednotlivých kategorií se staly týmy Dánska (U26), Itálie (U26W) a Norska (U16). 

Zdroj informací a obrázků: Youth World Bridge


The 2020 USBF Invitational 2 Online Tournament

První turnaj pořádaný v květnu se setkal s nadšením jak hráčů, tak diváků. Proto se United States Bridge Federation - Národní bridžová federace Spojených států amerických - rozhodla podpořit další soutěž obdobného formátu, která proběhla během víkendů 8.-10. a 14.-16. srpna 2020.

 

Účastníci a formát soutěže

Do turnaje bylo nasazeno 16 zkušených amerických týmů. První víkend se odehrál kompletní Round Robin na zápasy po 11 rozdáních. Druhý víkend patřil vyřazovací fázi - čtvrtfinále, semifinále a finále. Čtvrtfinálové a semifinálové zápasy se uskutečnily na 56 rozdání (v segmentech po 14). Finálový zápas čítal 60 partií (v segmentech po 15).

Hrálo se na BBO a pro větší transparentnost byly zápasy přenášeny na Vugraphu s 30minutovým zpožděním. V žádném zápase nebyli povoleni diváci, kteří by mohli přenos sledovat v živém čase. Hráči mohli během turnaje používat vlastní poznámky/systém v průběhu dražby, ale další pomůcky (výpočty procentuálních šancí, poznámky o samotné hře apod.) nebyly povoleny. 

Sám Brad Moss, prezident USBF, se vyjádřil v souvislosti s etickou hrou - ačkoli se federace jako celek snaží zabezpečit férovost soutěží, udržení tohoto standardu bude nakonec vždy jen na samotných hráčích.

 

Průběh soutěže

Round Robin, poslední rozdání - neděle, partie č. 11. N/S mají ke splnění 4 kára, E/W 4 piky. Na šesti stolech hrála linka E/W 4 piky s kontrou. 4 ze 6 hlavních hráčů našlo linii sehrávky vedoucí ke splnění - získali tedy skóre +590. 2 stoly hrály 4 piky (bez kontry), oba hlavní hráči spadli jednou. Tři páry N/S nalezly výhodnou obranu 5 kár s kontrou, uhrály 9 nebo 10 zdvihů.

V zápase Levine vs. McAllister Mark Lair skončil v závazku 3 trefy s kontrou. McAllister zahájil 1 tref, Lair zasáhl skokem 3 trefy (naturálně). Kevin Rosenberg dražil negativní kontra, které bylo propasováno. 9 károvou vzalo eso, Sever vrátil srdci, kterou Lair získal esem na stole. Vynesl 5 trefovou a když Sever přiložil 3 trefovou, zahrál z ruky 7! V tuto chvíli již ztratil pouze 3 další zdvihy a uhrál = za +470. Na druhém stole E/W linka vydražila 4 piky, ze kterých ale jednou spadla, takže 11 IMP pro tým Levine.


Nejneobvyklejší (ale je opravdu překvapivý?) výsledek se v této partii objevil v zápase týmů Schireson a Donner. Michael Rosenberg zahájil 1 tref s listem Severu. Adam Grossack usoudil, že nedisponuje vhodnou hláškou, a tak pasoval. Geeske Joel dražil 1 pik s listem Jihu, čímž samozřejmě zaskočil hráče Západu, který v tuto chvíli rovněž nemá hlášku. K ještě většímu překvapení Východu Rosenberg rebidoval 2 trefy, které se staly konečným závazkem.

Výnos 6 károvou vzalo eso, následovala 9 trefová. Grossack vzal zdvih a zahrál malý pik zpod svého esa. Rosenberg zkusil J pikového, Botta pokryl dámou a Rosenberg snapl. Poté zahrál krále trefového a odsoudil sám sebe k 5 pádům a skóre -250. Na druhém stole hráči na E/W vydražili 4 piky s kontrou, ale uhráli pouze 8 zdvihů - takže -300 a 11 IMP pro tým Donner.

 

Výsledky

V turnaji zvítězil tým Rosenthal ve složení Andrew Rosenthal, Aaron Silverstein, Migry Zur Campanile, David Berkowitz, Chris Willenken a Gary Cohler.

Zdroj informací a obrázků: Youth World Bridge

Děkujeme partnerům za podporu propagace bridže, organizace soutěží a účasti našich reprezentantů na mezinárodních turnajích.

Staňte se i Vy naším partnerem! Podpořit můžete libovolný projekt, turnaj či skupinu hráčů. 

Národní sportovní agentura
Moravskoslezký kraj
Funbridge
Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy
Česká Asociace Univerzitního Sportu
TENAK holdings
Bridgescanner