Český bridžový svaz

  • Email: ucbs@seznam.cz
  • Číslo účtu ČBS: 51-0689240257/0100
  • IČO: 00443000
  • Výsledky soutěží
  • Zveřejněno 25. září 2023
  • Lucie Kohutová

Czech Bridge Tour Znojmo 2023

Czech Bridge Tour Znojmo 2023

Velkou cenu Znojma ovládl pár Martin Melčák - Jakub Vojtík před páry Vozábal - Žylka a Kuk - Vrkoč.

Prezentace výsledků VC

O akci

Velká cena Znojma je čtvrtým a předposledním turnajem českého bridžového seriálu Czech Bridge Tour. V letošním roce proběhla o prodlouženém víkendu 15.-17. září 2023 v Louckém klášteře ve Znojmě. Bridžoví hráči se sjeli na pozvání společnosti Znojemsport ve spolupráci s BK Praha pod záštitou Českého bridžového svazu. Tato akce patří k nejoblíbenějším bridžovým turnajům v naší zemi, což se projevuje i na vysoké účasti. Její organizace je spojena s tradiční Tour de burčák, která do oblasti přivádí mnoho turistů. Pro účastníky bylo jako obvykle připraveno bohaté večerní pohoštění s ochutnávkou a prezentací vybraných vín, nechyběly ani dárkové tašky s místními produkty.

Účastníci

Úvodního pátečního turnaje se zúčastnilo 24 párů. Do hlavního sobotního turnaje se přihlásilo 41 párů. Nedělní soutěž týmů odehrálo 12 družstev.

Formát soutěže

Páteční párový turnaj byl odehrán na 26 rozdání, když mohl každý pár potkat 13 soupeřů. 

V rámci sobotní velké ceny bylo odehráno 52, respektive 50 rozdání ve dvou kolech. S ohledem na lichý počet párů byla zařazena pauza. Systém nasazení umožňoval hráčům sledovat, s jak výkonnostně nasazenými soupeři se budou v jednotlivých fázích turnaje měřit. 

Nedělní turnaj družstev byl odehrán švýcarským systémem s možným opakováním v posledním 7. kole, každé kolo znamenalo 4 ručně namíchaná rozdání proti jednomu soupeři. 

Průběh soutěže

Po prvním kole sobotní velké ceny se v čele průběžného pořadí nacházel pár Lucie Kohutová - Bohumír Zajíček se 63,16 %. Následovali Martin Melčák - Jakub Vojtík s 62,85 % a průběžně 3. byli Jan Ertner - Jan Škalda s 59,01 %.

Ve druhém kole se nejlépe vedlo páru David Vozábal - Kamil Žylka, kteří uhráli 62,72 %. Výkony nad hranicí 60 % předvedly ještě další tři páry: Petr Pulkrab - Jakub Šlemr (61,51 %), Martin Melčák - Jakub Vojtík (60,83 %) a Monika Kyptová - Michael Humpál (60,22 %)


Tradičně se jako zajímavé partie uvádějí ty, ve kterých jsou k vydražení celoherní nebo slemové závazky. Tentokrát ale přinášíme prosté plánování sehrávky v rádoby obyčejném závazku 1NT:

Dražba proběhla následovně:

West North East South
pas 1♥ pas pas
1 NT pas pas pas
 
Sever vynesl 9 pikovou. Hlavní hráč položil ze stolu Q, která je krytá K. Je potřeba zanalyzovat partii:
Jih pasoval partnerovo zahájení. Ukázal již K pikového. Není tedy možné, aby měl některé ze zbývajících es. Maximálně u něj můžeme očekávat Q trefovou, případně jednoho nebo oba kluky.
Kde uhrajeme naše zdvihy? Jistě máme v tuto chvíli 2 pikové a 1 srdcový. Pokud vyrazíme A kárové a vypadne 10 (kára budou příznivě dělena), máme další 4 kárové zdvihy - dohromady již 7. Další nadějky představují Q srdcová (jako zádrž v soupeřově barvě, pokud nám v obraně pomohou soupeři) nebo K trefový, který z dražby musí ležet za esem, čili vidíme zřejmý potenciál na zisk 8 zdvihů.
Co nám hrozí? Pokud získáme ihned A pikové a Sever začal s 3. esem károvým, které 2x zadrží, nebudeme mít vstup na vypracovaná kára. Počet našich zdvihů se tak sníží o 2 a existuje další nebezpečí, že nebudeme moci bez vstupů do ruky vypracovat naše další potenciální zdvihy.
Jak zamezíme tomuto nebezpečí? Řešením je puštění prvního zdvihu. Přidatným faktorem je zrušení komunikace mezi obránci a zrušením bezpečných odchodů Severu, který svou pikovou 9 pravděpodobně nenese z dlouhé barvy.
Lze očekávat srdcové pokračování skrz naši Q. To nám ale nevadí, protože víme, že Jih do zdvihu už nepustíme. Z ruky přiložíme malé srdce a zdvih získáme esem na stole. Nyní se pustíme do vypracování kár. Ve třetím kole se do zdvihu dostane Sever, který má tři možná pokračování:
a) pasivní pik => umožní získat zdvih, odehrát vysoká kára a stále ještě mít čas na vypracování trefového krále (celkem 8 zdvihů)
b) srdce => vypracuje obraně srdcové zdvihy, hlavní hráč sice nevypracuje K trefového, ale získal náhradní zdvih na Q srdcovou (8 zdvihů)
c) tref => vypracuje hlavnímu hráči rychlý trefový zdvih (8 zdvihů).
Takovou sehrávku mohl hlavní hráč realizovat na základě zjištěných informací z dražby. Pokud by W zahájil dražbu 1 káro a přišel zásah 1 srdce, informace nemusí být tak zřejmé (E pravděpodobně zadraží 1NT/2NT a rozložení bodů u obránců nemusí být 100% jasné). 

Výsledky

Vedlejší párový turnaj

1. Jiří Kopřiva - Jan Pivnička
2. Jiří Emmer - Luboš Spálovský
3. Petr Karlík - František Kubát

      

Další ocenění:
4. Adam Pyszko - Pavla Slováková
5. Pavla Svobodová - Otakar Svoboda
6. Jana Hubená - Petr Hubený
7. Jaroslav Hájek - Zdeněk Tomis

Velká cena - hlavní párový turnaj

1. Martin Melčák - Jakub Vojtík

2. David Vozábal - Kamil Žylka

3. Richard Kuk - Petr Vrkoč

Další ocenění:
4. Lucie Kohutová - Bohumír Zajíček
5. Ondřej Bahník - Lukáš Barnet
6. Pavla Svobodová - Otakar Svoboda
7. Milan Macura - Daniel Vachtarčík
8. Petr Pulkrab - Jakub Šlemr
9. Monika Kyptová - Michael Humpál

Nejlepší smíšený pár mimo ceny11. Jana Hubená - Petr Hubený
Nejlepší seniorský pár mimo ceny13. Jana Erdeová - Vladimír Nulíček
Nejlepší pár s juniorem: 14. Pavla Slováková - Adam Pyszko

Vedlejší týmový turnaj

1. J. Hájek, D. Vachtarčík, S. Hájková, I. Walach

2. O. Svoboda, P. Svobodová, L. Spálovský, J. Emmer

3. D. Hnátová, B. Zajíček, M. Scháňka, L. Kohutová    

 


Poděkování za vedení soutěže patří Dušanu Šlachtovi.

Galerie

Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie

Děkujeme partnerům za podporu propagace bridže, organizace soutěží a účasti našich reprezentantů na mezinárodních turnajích.

Staňte se i Vy naším partnerem! Podpořit můžete libovolný projekt, turnaj či skupinu hráčů. 

Národní sportovní agentura
Moravskoslezký kraj
Funbridge
Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy
Česká Asociace Univerzitního Sportu
TENAK holdings
Bridgescanner