Český bridžový svaz

  • Email: ucbs@seznam.cz
  • Číslo účtu ČBS: 51-0689240257/0100
  • IČO: 00443000
  • Výsledky soutěží
  • Zveřejněno 10. března 2024
  • Nikol Vachtarčíková

Základní část celostátní ligy 2024

Základní část celostátní ligy 2024

Základní část 1. i 2. ligy je dohrána, play-off si zahrají týmy Baník Havířov VV, Fuko Schmelg, P. S. a Acol.

 

Prezentace 1. ligy

Prezentace 2. ligy

 

 

 

O akci

Nový bridžový rok započal 2. ligou již o víkendu 6. - 7. ledna. V 2. lize hrálo 10 týmů, které se ve třech víkendech utkaly každý proti každému v jednom zápase. Jeden zápas se skládal ze 2 segmentů a v každém se hrálo 16 rozdání.

1. liga byla zahájena hned týden po 2. lize o víkendu 13. - 14. ledna. 1. ligy se účastnilo rovněž 10 týmů, které si zahrály ve třech víkendech každý s každým za stejných podmínek, jako tomu bylo ve 2. lize.

Průběh 2. ligy

První víkend nejlépe rozehrál Star, který po třech sestavách měl 42,27 VP, v patách jim však byl tým Havířov 0pts s 42,02 VP a na průběžném 3. místě TRIGA Reloaded s 38,31 VP.

Další tři sestavy nechaly první dva týmy stejné. Vedoucím družstvem byl Star s 98,81 VP, za nimi druhý Havířov 0pts s 81,30 VP a na 3. místo se průběžně dostal Pernštejn s 77,68 VP.

Poslední víkend rozhodl o přímém postupu týmu Star s velkým náskokem a celkem získanými 150,18 VP. V baráži se poperou týmy Pernštejn a NM - TU, které mají šanci si příští rok zahrát 1. ligu.

Průběh 1. ligy

1. ligu nejlépe rozehrál ve třech sestavách tým Baník Havířov VV s 51,08 VP. 2. místo už bylo trochu odskočené a průběžně se zde držel tým P. S. s 40,08 VP a třetí bylo Eso s 38, 84 VP.

Další tři sestavy s tabulkou dost promíchaly, na 1. místě sice zůstal Baník Havířov VV, ale s podstatně menším náskokem. Na průběžném 2. místě se nacházel tým Fuko Schmelg se 77,09 VP a za nimi tým JaS se 72, 48 VP. 

I v posledním víkendu si 1. místo udržel Baník Havířov se 134,85 VP a společně s dalšími třemi týmy postupuje do play-off. Postupujícími týmy jsou tedy Baník Havířov VV, Fuko Schmelg, P. S. a Acol. Do semifinále si Baník Havířov VV vybral tým P. S., druhou semifinálovou dvojici tvoří Fuko Schmelg a Acol. Vítězové po 3x16 rozdáních postoupí do finále, poražení si zahrají o 3. místo. Sestupující tým do druhé ligy je nakonec Chaos a v baráži se budou muset utkat týmy Logik Havířov a Callimero.

Partie

1/1

Šest z deseti párů dokázaly vydražit kárový slem. Možný dražební sled ve standardním systému: 

West North East South
1C pass 1H pass
2C pass 3D pass
4D pass 4NT pass
5H pass 6D pass
pass pass    

 

3 kára v tomto sledu ukazují 5 srdcí a 5 kár a forsing do hry. Zahajitel se již limitoval svým rebidem, může tedy komfortně dražit 4 kára, která by měla ukazovat lepší list než přímý skok na 5 kár. Východ má nyní proti 4 kárům silnou kartu s ostrými hodnotami, draží tedy dotaz na esa. Bez dámy trumfové se i při 9 kartách v trumfech na lince s J rozhodne pro malý slem.

4/1

 

V 7. partii 4. kola byla zajímavá sehrávka pikového závazku. Většině párů přišel z W kárový výnos. Protože od krále nejsou výnosy časté, zvolí hlavní hráč přímočarou sehrávku: vezme zdvih esem károvým, zahraje impas pikový a stáhne větší počet trumfů. Z odhozů hráčů je pak schopen buď vypracovat trefový shoz, nebo uhodnout srdcovou pozici (W naskočí, případně se zamyslí s esem). 

V mnohem horší situaci je hráč po výnosu K trefovým. Výnos je nejlepší pustit a vzít až trefové pokračování. Tím se může objasnit výnos od dubl K. Z hlediska pravděpodobnosti a kombinace šancí se jako nejlepší linie jeví stáhnout AK v pikách. Pokud nevypadne Q, zahrát impas kárový s úmyslem zahodit v tempu ztrátový tref. Bohužel tato linie není v tomto případě úspěšná a vede ke ztrátě.

4/1

A na závěr jedna velkoslemová partie a možná dražba:

West North East South
      2S
4H pass 4NT pass
5H pass 5NT pass
6D pass 7H pass
pass pass    

 

Problém způsobí zahájení jihu (preventivní pikové nebo dvojbarevné). West skočí na 4 srdce. East se svým listem položí dotaz na esa 4NT. Odpověď zní 2 esa z 5 s dámou. V tuto chvíli vidí East 12 zdvihů (3 piky, 7 srdcí, 1 káro, 1 tref). Na obecný dotaz 5NT ukazuje West krále kárového. To je pro East kýžený 13. zdvih a uzavírá dražbu na 7. stupni.


Za řízení soutěže patří poděkování Dušanu Šlachtovi (1. liga) a Zdeňkovi Tomisovi (2. liga).

Galerie

Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie

Děkujeme partnerům za podporu propagace bridže, organizace soutěží a účasti našich reprezentantů na mezinárodních turnajích.

Staňte se i Vy naším partnerem! Podpořit můžete libovolný projekt, turnaj či skupinu hráčů. 

Národní sportovní agentura
Moravskoslezký kraj
Funbridge
Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy
Česká Asociace Univerzitního Sportu
TENAK holdings
Bridgescanner