Český bridžový svaz

  • Email: ucbs@seznam.cz
  • Číslo účtu ČBS: 51-0689240257/0100
  • IČO: 00443000
  • Výsledky soutěží
  • Zveřejněno 10. prosince 2018
  • Lucie Kohutová

Druhý ročník Poháru ČBS slavnostně ukončen

Druhý ročník Poháru ČBS slavnostně ukončen

Vítězem se stalo družstvo Green Mamba ve složení Bouřa, Klemš, Kopecký, Králík F., Šlemr, Vozábal.

O akci

Závěrečná vrcholová bridžová soutěž roku 2018 – tou se stalo play-off druhého ročníku Poháru ČBS. Víkend 8. – 9. prosince nabídl bridžistům poslední možnost zisku soutěžních bodů. Mimo jiné i do nově zavedeného pořadí „Ranking“, které je k nalezení na oficiálních stránkách matriky Českého bridžového svazu. V něm každý hráč může posoudit svou aktuální výkonnost. Klubové a soutěžní body zde uvedené odpovídají zisku za poslední tři sezóny. V aktualizovaném vydání si bodově přilepší bronzový tým Chodí Luboš okolo, který porazil ve finále o 3. místo Lešany 10, dále pak stříbrné družstvo LMD a vitězové celé soutěže Green mamba.
 
Finálový víkend navázal na kvalifikační část, která se uskutečnila 3. – 4. listopadu. Té se zúčastnilo celkem sedm družstev, bohužel až na jedinou výjimku čistě pražských. O postupové příčky se bojovalo do poslední partie. Na 1. místě tabulky nakonec zůstal přesvědčivě usazený tým Green mamba, následován družstvy LMD, Lešany 10 a o postup do poslední chvíle usilující Chodí Luboš okolo.
 
Vzhledem ke struktuře turnaje se jedná po celostátní lize o nejlepší týmovou soutěžní průpravu u nás. Kvalifikace umožňuje i výkonnostně slabším družstvům zahrát si seriózní bridž proti nejlepším českým hráčům (které v celostátní lize nemají příležitost potkat). Mimo to představuje speciální možnost i pro mladé reprezentanty z kategorií U16, U21 a U26 připravující se na týmové turnaje v zahraničí. Bridž na vysoké úrovni, časově nátlaková hra se zástěnami – to jsou primární benefity pro dorostenecké a juniorské bridžisty.
 

Účastníci finálového víkendu

Složení zúčastněných týmů play-off bylo následující:
 
Green mamba: Patrik Bouřa, Erik Klemš, Michal Kopecký, František Králík, Jakub Šlemr, David Vozábal
 
LMD: Daniela Hnátová, Lucie Kohutová, Lukáš Kolek, Milan Macura, Martin Scháňka
 
Lešany 10: Vladimír Machát, Martin Melčák, Zuzana Otradovcová, Petr Volhejn, Vít Volhejn
 
Chodí Luboš okolo: Anatol Filip, Aleš Medlín, Jiří Medlín, Pavla Svobodová, Otakar Svoboda, Luboš Spálovský
 

Formát soutěže

V kvalifikaci se mezi sebou utkala všechna družstva v zápasech na 12 partií, v sobotu se uskutečnilo pět zápasů, v neděli pak zbývající dva. Vzhledem k lichému počtu účastníků si každý tým odbyl pauzu. Finálový víkend byl o mnoho náročnější. Sobotní semifinále zahrnovalo čtyři kola po 14 partiích. Do každého z nich získalo vždy jedno z družstev možnost výběru soupeře u stolu. Přednostní právo bylo uděleno družstvu lépe umístěnému v kvalifikaci. Po každém z kol následovala krátká pauza pro kontrolu výsledků. Neděle se nesla v podobném duchu. Zápas o 3. místo byl však zkrácen na pouhé dva segmenty po 14 partiích, zatímco velké finále tvořilo opět oněch 56 rozdání.
 

Průběh

Green mamba – vítěz kvalifikace – si za svého soupeře pro semifinálový boj zvolil tým Lešany 10. Ten se do finálových klání probojoval i v loňském ročníku (v obměněné sestavě), což pro mnohé představovalo značné překvapení. Obhájení účasti v play-off však ukazuje, že se s nimi musí počítat.
V prvním segmentu dokázaly Lešany s favority držet krok – prohrály jej o pouhé 4 impy. Další dva segmenty však ukázaly převahu open reprezentantů a dopadly jednoznačně v jejich prospěch (55:3, 61:16). Po závěrečné čtvrté části, kdy už se prakticky o nic nebojovalo, však dokázali hráči z Lešan odejít se vztyčenými hlavami, když se jim povedl husarský kousek v podobě vítězství 56:33 IMP.
 
Zasloužili se o to mimo jiné ve šťastné partii číslo 7:
 
 
Zatímco František Králík a Jakub Šlemr ukončili svá snažení závazkem 3NT, Zuzaně Otradovcové a Vladimíru Machátovi se podařilo vydražit a splnit závazek 7D a získat tak pro tým svěžích 16 impů za skóre 2140 vs 720. Zuzana na jihu zahájila automatické 1D, a když uviděla naproti forsující zvýšení 2D, nabídla svůj pikový čtyřlist. Poté mohl Vláďa popsal svůj list hláškou 3C. Nyní Zuzka ukázala svou trpělivost, zadražila vyčkávací 3D, na které uslyšela od reprezentačního trenéra umělé 3H, které soupeř kontroval. Zuzka pasovala a 3NT svého partnera na reopenu předražila cue-bidem 4C, které nakontroval druhý soupeř. Po následném úsporném dotazu na klíčové figury hláškou 4H a odpovědi 2 s dámou již neměl Vladimír Machát problém najít ideální závazek 7 kár.
 
Ve druhém semifinále se očekával boj daleko dramatičtější – vždyť se jednalo o zápas mezi příslušníky prvoligového Acolu či JaSu a členy open mixového týmu. První segment se úspěšněji vydařil prvnímu zmíněnému týmu, když jej vyhrál s devítiimpovým rozdílem. V tom druhém však klid do týmu vneslo družstvo LMD, když jej získalo poměrem 90:12 IMP. A byť se náskok snížil po prohře 8:35 IMP ve třetím segmentu, čtvrtý opět vyzněl ve prospěch LMD, které se tak probojovalo do finále.
 
 
Nedělní finále o 3. místo nepřineslo žádné překvapení – roli favorita s úspěchem zastali bridžisté z týmu Chodí Luboš okolo, kteří tak obhájili loňské bronzové poháry. To finále se neslo v mnohem dramatičtější atmosféře. Níže uvedené výsledky jednotlivých segmentů mluví za vše:
 
 
Po napínavém průběhu se nakonec s náskokem pouhých 7 impů z vítězství radovalo družstvo Green mamba, hráči ze stříbrného LMD mohou vzpomenout na některé pěkné bridžové momenty, se kterými se setkali u stolu. Jedním z nich byla i tato partie:
 
 
Průběh dražby na obou stolech:
1S – 4D – 6S
1S – 4D – 4NT – 5H – (x) – 7S
 
Michal Kopecký ukončil dražbu hláškou 6S poté, co se po zahájení 1S dozvěděl z partnerovy odpovědí 4D o 12 – 15 figurových bodech, čtyřlistém fitu a maximálně dvou klíčových figurách (bez další krátkosti, dámy trumfové či třetí klíčové figury). Na druhém stole byl Martin Scháňka optimističtější a po totožné odpovědi ukazující 12 – 15 figurových bodů, čtyřlistý fit bez krátkosti a přesně čtyři kontroly viděl, že ztrátovou srdci kryje partnerčin K srdcový, nebo kárový. Využil rádoby neužitečný dotaz na esa, aby se následně mohl hláškou 6C zeptat na trefovou kontrolu 3. kola. Svůj původní úmysl možná poněkud ukvapeně přehodnotil po kontře na odpověď na BW 5H a bez dalších starostí o zbytečné body v srdcích dražil ihned velký slem.
 

Výsledek

1. Green mamba (Bouřa, Klemš, Kopecký, Králík, Šlemr, Vozábal)
2. LMD (Hnátová, Kohutová, Kolek, Macura, Scháňka)
3. Chodí Luboš okolo (Filip, Medlín A., Medlín J., Svobodová, Svoboda, Spálovský)
4. Lešany 10 (Machát, Melčák, Otradovcová, Volhejn P., Volhejn V.)
 
Vítězem druhého ročníku Poháru ČBS se stalo družstvo Green mamba, když ve finále porazilo poměrem 11,13 : 8,87 VP LMD. 3. místo získal tým Chodí Luboš okolo, když deklasoval Lešany 10 19,53 : 0,47 VP.
 

Dojmy účastníků

K soutěži se vyjádřili tři zástupci juniorské a dorostenecké kategorie:

Už jen samotnou účast ve finále považuji za výsledek více než dobrý. Jsem ráda, že jsem měla příležitost se tohoto klání zúčastnit, i když pouze na 2/3 doby. Z mého pohledu šlo o skvělou příležitost, jak si zahrát bridž proti soupeřům, které nepotkám tak často. Závěrečný turnaj sezóny 2018 jsem si tak užila, ačkoliv jsem se domů vracela bez poháru i soutěžních bodů.

Zuzana Otradovcová

 

Jsem rád, že jsem dostal příležitost zakončit úspěšnou sezónu bridžem na takové úrovni, jakou mělo finále poháru ČBS. Porce 112 rozdání za víkend je výbornou přípravou na vrcholové akce. Finále bylo vyrovnané do poslední partie a štěstí nakonec přálo soupeřům. I přes tuto prohru jsem s námi předvedenou hrou spokojen.

Lukáš Kolek

 

Zahráli jsme si skvělý bridž, za který musím zase a znova poděkovat jednak svému partneru Martinovi, jednak spoluhráčům Milanovi s Lukášem, kteří předvedli úžasný výkon i vzhledem k tomu, že to byl snad jejich první společný turnaj. Snažili jsme se i pro Danielu, která - byť po operačním zákroku - ze všech sil fandila a vyzvídala, jak si vedeme. A velké díky take všem, kteří se jakoukoli měrou podíleli na organizaci a vedení soutěže.

Lucie Kohutová

Galerie

Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie

Děkujeme partnerům za podporu propagace bridže, organizace soutěží a účasti našich reprezentantů na mezinárodních turnajích.

Staňte se i Vy naším partnerem! Podpořit můžete libovolný projekt, turnaj či skupinu hráčů. 

Národní sportovní agentura
Moravskoslezký kraj
Funbridge
Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy
Česká Asociace Univerzitního Sportu
TENAK holdings
Bridgescanner