Český bridžový svaz

  • Email: ucbs@seznam.cz
  • Číslo účtu ČBS: 51-0689240257/0100
  • IČO: 00443000
  • Výsledky soutěží
  • Zveřejněno 13. ledna 2019
  • Lucie Kohutová

První kolo základní části 2. celostátní ligy

První kolo základní části 2. celostátní ligy

Po prvním kole základní části 2. celostátní ligy je v čele tabulky Logik.

Právě o týden později od konání úvodní pasáže základní části 1. celostátní ligy se uskutečnil obdobný bridžový turnaj. Tentokráte se však v Bridžovém klubu Praha v Italské ulici sešli druholigoví čeští hráči. Hrací systém se v mnohém podobá nejvyšší lize - účastní se opět 10 družstev, která sehrají základní část dle tohoto schématu: každý celek se utká proti každému v zápase na 2x16 rozdání, celkem se během jednoho soutěžního víkendu odehrají 3 kola, čili 96 partií. Po odehrání základní části postupuje nejvýše umístěné družstvo přímo do 1. celostátní ligy. Družstva na 2. a 3. místě odehrají společně s prvoligovými družstvy umístěnými na 8. a 9. místě baráž o postup (popř. udržení), a tím tedy o účast v 1. lize v následujícím ročníku. Družstva umístěná na 8., 9. a 10. místě ztrácejí soutěžní licenci pro 2. celostátní ligu. Mohou se však účastnit navazující soutěže 3. celostátní ligy a při umístění na 1.-3. místě získat své právo účasti v 2. celostátní lize zpět ihned pro následující sezónu.

Odkaz na prezentaci výsledků.

V prvním zápase dosáhlo největšího zisku 20 VP družstvo Perštejn, které ve vzájemném utkání porazilo Chiméru Havířov.

Druhé kolo vyneslo největší bodový zisk týmu Triga, když zdolal Chiméru Havířov poměrem 20:0 VP.

V nedělním zápase si nejvyšší skóre připsali bridžisté Logiku, když si podmanili match s Chimérou Havířov, a připsali si tak do tabulky 18,90 VP.

Z perliček od bridžového stolu uvádíme následující:

V partii číslo 22 druhého kola narazili bridžisté na krásně se doplňující listy, které téměř všechny přítomné navnadily ke slemovému pokusu. Na šesti stolech se nakonec hrál závazek na 6. stupni. Hráče Nového Města, Logiku a Černé růže Havířov však odradila absence klíčové figury společně s dámou trumfovou, proto ukončili svá snažení hláškou na 5. stupni. Při devítikartovém fitu se nebály týmy Elán, Pernštejn, Triga, SUKL ani Teplice SBK. A konečně - co může usnadnit cestu za slemovou prémií, než-li pikový závazek, ve kterém ofenzivní strana disponuje nejen všemi esy, ale i Q v trumfech? :-)

V partii číslo 27 závěrečného sobotního segmentu vytáhl Adam Pyszko z týmu Černá růže Havířov z krabice tento list:

Jednostranná dražba:

1D - 1NT*

2D* - 3C*

3SP* - 4C*

4SP* - 6C

Po standardním zahájení 1D, které slibuje károvou barvu, nebo nepravidelný list (4-list kárový v rozloze 4441), přišla odpověď 1NT. Ta ukazuje tři varianty GF listu: s vyváženou rozlohou, trefovou barvou, nebo 5c4M. Zahajitelův rebid 2D znamená list od 17 bodů s 6+ káry. Ondřej Kaštovský naproti popsal svůj list hláškou 3C, odpovídající variantě GF na trefové barvě. Po 3SP ukazující hodnoty v pikách se objevily 4C - pokus o trefový slem. Jakmile se Ondřej dozvěděl o cuebidu pikovém (4SP), neváhal a ukončil dražbu položením konečného závazku 6C.

Vydražený slem přinesl dorostencům svěží impový zisk jak do zápasu, tak do butlerového hodnocení. Jak je možné vidět v přiložené tabulce, byli jediným párem, který se dostal do správného závazku na 6. stupni:

A na závěr jedna poučná perlička:

Přátelé, s jistým trumfovým zdvihem do velkoslemového závazku díky očividně nepříznivé dělbě barvy a nulovým potenciálem v dalších barvách nekontrujte :-)! Napříště by mohla ofenzivní linka přijmout tento velkorysý dar a vyzkoušet své snažení v lukrativnějším beztrumfovém závazku.

Po prvním víkendu je tedy průběžný stav 2. celostátní ligy následující:

Butlerové hodnocení ke zhlédnutí:

Galerie

Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie

Děkujeme partnerům za podporu propagace bridže, organizace soutěží a účasti našich reprezentantů na mezinárodních turnajích.

Staňte se i Vy naším partnerem! Podpořit můžete libovolný projekt, turnaj či skupinu hráčů. 

Národní sportovní agentura
Moravskoslezký kraj
Funbridge
Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy
Česká Asociace Univerzitního Sportu
TENAK holdings
Bridgescanner