Český bridžový svaz

  • Email: ucbs@seznam.cz
  • Číslo účtu ČBS: 51-0689240257/0100
  • IČO: 00443000
  • Výsledky soutěží
  • Zveřejněno 9. prosince 2019
  • Lucie Kohutová

Pohár ČBS 2019

Pohár ČBS 2019

Vítězem 3. ročníku Poháru ČBS se stalo družstvo Rezervní trumfy ve složení Erik Klemš, Michal Kopecký, Jakub Šlemr, David Vozábal.

O akci

Pohár ČBS představuje mimo celostátní ligu jedinou ryze týmovou soutěž na národní úrovni. Oproti předchozím letům se z důvodu nižší účasti uskutečnil v průběhu pouze jednoho víkendu, konkrétně v termínu 7.-8. prosince. Pravděpodobně se jednalo již o poslední ročník této soutěže, stejně jako loni projevilo zájem o účast 7 družstev. Opět pouze jeden týmový celek reprezentoval mimopražský bridžový klub, svou přítomností poctili Bridžový klub Praha hráči Havířovské bridžové akademie. Struktura turnaje obecně skýtá příležitost pro výkonnostně slabší družstva zahrát si kvalitní bridž proti nejlepším českým bridžistům (které v celostátní lize nepotkají). Mimo to mají i mladí reprezentanti kategorií U26, U21 a U16 možnost připravit se na mládežnické turnaje v zahraničí. Pohár ČBS zároveň ukončil soutěžní sezónu 2019, kdy čeští bridžisté naposledy zabojovali o soutěžní body do žebříčku. V neposlední řadě také vítězný tým získal právo reprezentovat na European Winter Games 2020 s příspěvkem ČBS ve výši 62 000 Kč. 

Výsledky

Účastníci

Formát soutěže

Základní část se odehrála formou round-robinu bez zástěn. Každý se utkal s každým v zápase na 12 partií. Nejlepší dva týmy postoupily do finále, které se odehrálo v neděli odpoledne na 2x16 rozdání. Zbylé pořadí od 3. místa níže bylo dáno pořadím v základní části.

Průběh soutěže

Po prvním hracím dni vypadal průběžný stav následovně:

Neděle slibovala napínavý boj mezi čtyřmi vedoucími družstvy. Stav po závěrečných dvou kolech určil finálovou dvojici:


Ve 3. kole základní části se odehrálo několik zajímavých partií. Proti sobě zasedli Michal Kopecký (S) s Erikem Klemšem (N) a Daniel Vachtarčík (W) se Zdeňkem Tomisem (E):

E:
1C* - (2C*) - pass - 4S
X - (pass) - pass - pass

Do konečného Erikova závazku 4SX vynesl Daniel vysoký tref. Po pozitivní marce partnera pokračoval i druhým vysokým trefem, třetí Zdeněk snapl a správně vrátil trumf. V tuto chvíli se Erik mohl zbavit pouze tří z pěti ztrátových srdcových karet: dvě snapnout a jednu zahodit na káro. Zbývající dvě však musel odevzdat soupeřům, a závazek tak skončil se dvěma pády. Havířovskému týmu ale ani tento výrazný plusový nápis za agresivní manši soupeřů nepřinesl impový zisk - z druhého stolu totiž přišel výsledek 3DX-3.


S:
1S - (pass) - 2NT* - (pass)
3H* - (pass) - 3NT - (pass)
5H* - (pass) - 5S - (pass)
6D* - (pass) - 7S - all pass

Erik nadražil 4+listé zvýšení pikové v bodové síle od 16 bodů. Hláškou 3 srdce Michal ukázal krátkost srdcovou. Erik použil 3NT s úmyslem vést dražbu do slemu, chtěl zjistit, zda partner disponuje trefovou kontrolou. Následujících 5H značilo Exclusiona, na něhož Erik odpověděl 5S se třemi esy. Tato informace Michalovi stačila k pokusu o velký slem, který Erik přijal. Po výnosu 10 károvou předvedl Michal následující bezpečnou sehrávku: Q károvou sebral v ruce esem a zahrál malé káro, které snapl esem pikovým. Poté přešel do ruky pikovou dámou, čímž zjistil nepříznivou dělbu trumfové barvy. Mohl však bezpečně snapnout poslední své malé káro králem pikovým a nyní zahrát impas na 10 pikovou soupeře. Ztrátový tref zmizel na eso srdcové a závazek byl splněn.


S:
pass - (1H) - 1S - (X)
pass - (2D) - pass - (3NT)
all pass

Dražba v partii číslo 11 byla zvláštní. Těžko říct, co Daniel Vachtarčík zamýšlel svou hláškou X, která by měla být negativního charakteru a ukazovat buď dubl srdcový, nebo toleranci do obou levných barev. Po Zdeňkově hlášce 2D ukončil dražbu 3NT. Celá situace (včetně Erikova zásahu na 4list) odradila Michala od případného porážejícího kárového výnosu. Q piková musela udělat hlavnímu hráči radost. Veškeré naděje však pohřbil impasem srdcovým ve 2. zdvihu. Erik totiž uhrál svého krále a vrátil další srdci do partnerova J a esa na stole. Poté, co si Daniel vypracoval piky, již obrana získala pět zdvihů: 2 pikové, 2 srdcové a 1 kárový. Kdyby místo impasu srdcového následovalo trefové zahrání (1 nebo 2 kola), pak by se situace mohla vyvinout zajímavěji, jelikož Erik na severu by byl opakovaně vpouštěn a musel by hlavnímu hráči zadávat zdvihy každou zahranou kartou. Velmi pravděpodobně by nakonec došlo ke splnění závazku (záviselo by to na dalších zahráních jak ze strany obrany, tak hlavního hráče).


E:
3H - (X) - pass - (4H*)
5H - (6D) - ...all pass...

Po agresivním kontru Michala Kopeckého na preventivní zahájení 3H se Erik cítil dostatečně silný na 4H. Daniel Vachtarčík nyní našel v bidding boxu ještě hlášku 5H, po které Michal pokračoval 6D. Tento závazek se stal konečným. Po srdcovém výnosu a dvou kolech trumfů přišlo dlouhé zamyšlení. A nakonec i vítězné zahrání - v podobě J pikového puštěného kolem stolu. Po vypadnutí 10 už zbývající sehrávka nebyla nic obtížného a závazek byl splněn s jedním nadzdvihem.


Do finále postoupily týmy 4Horsemen ve složení Lukáš Kolek, Milan Macura, Aleš Medlín, Jiří Medlín (z 1. místa) a Rezervní trumfy, za které nastoupili Erik Klemš, Michal Kopecký, Jakub Šlemr a David Vozábal (z 2. místa). Po první sestavě kvůli správným rozhodnutím v manších a agresivní oboustranné dražbě vedlo druhé jmenované družstvo. U stolu proti sobě zasedli Milan Macura s Lukášem Kolkem a Jakub Šlemr s Davidem Vozábalem.

Jednostranná dražba páru Kolek - Macura:

1NT - 2H*
2S* - 3D
3NT - 4C
4H - 4S
5C - 6C

Lukáš Kolek se díky středním hodnotám rozhodl zahájit 14bodový list 1NT. Milan poté se 16 body mířil do slemového závazku. Jenomže v jaké barvě? Partie se ukázala být misfitovou, ale Milan byl rozhodnut barevný slem vydražit. Jako nejlepší varianta se jevil trefový závazek, jelikož v tom případě může v průběhu sehrávky dojít ke snapnutí srdcí z kratší trumfové strany. Byť se oba hráči v dražbě plně nezorientovali, nakonec skončili v závazku, který bylo možné při optimálním rozložení trefové barvy a sedícím károvém impasu splnit. Hlavní hráč získal kárový výnos Q na stole a po dlouhém přemýšlení se rozhodl zahrát eso trefové a tref do kluka. Expas sice neseděl, ale vrácená srdce již nemohla sehrávajícímu ublížit, po dotrumfování stačilo zopakovat kárový impas a zapsat výsledek =. 


N:
4H - (pass) - pass - (X)
pass - (4S) - X - (pass)
pass - (5D) - (X) - all pass

Po divoké dražbě se Lukáš rozhodl vynést A pikové. Na stole se ukázal malý třílist, což obránce určitě nepotěšilo. Pokračoval však Q pikovou. Milan se rozhodl snapnout pik a odejít srdcí, David Vozábal zaimpasoval káro. Nyní Milan v nevědomosti o rozlohách zahrál další srdci, tentokrát již do dvojité šikény. Nyní měl hlavní hráč bezpečný shoz pikový na stole, prosnapl pik, dotrumfoval a měl všechny karty v ruce vysoké. Závazek skončil s jedním pádem.


Výsledky

Na konečném 3. místě skončil tým die Schadenfreude ve složení Ondřej Bahník, Martin Melčák, Petr Pulkrab, Jakub Vojtík, Kamil Žylka.

Výsledky kvalifikace

Butlerové hodnocení základní části ovládl pár Aleš Medlín - Jiří Medlín, který uhrál 1,86 IMP na partii.

Po finálovém boji skončil na 2. místě tým 4Horsemen ve složení Lukáš Kolek, Milan Macura, Aleš Medlín, Jiří Medlín.

Vítězem Poháru ČBS 2019 se stalo družstvo Rezervní trumfy, za které hráli Erik Klemš, Michal Kopecký, Jakub Šlemr, David Vozábal.

Výsledky finále

 

Za vedení soutěže patří poděkování rozhodčímu Adamu Kubicovi.

Galerie

Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie

Děkujeme partnerům za podporu propagace bridže, organizace soutěží a účasti našich reprezentantů na mezinárodních turnajích.

Staňte se i Vy naším partnerem! Podpořit můžete libovolný projekt, turnaj či skupinu hráčů. 

Národní sportovní agentura
Moravskoslezký kraj
Funbridge
Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy
Česká Asociace Univerzitního Sportu
TENAK holdings
Bridgescanner