Český bridžový svaz

  • Email: ucbs@seznam.cz
  • Číslo účtu ČBS: 51-0689240257/0100
  • IČO: 00443000
  • Výsledky soutěží
  • Zveřejněno 11. února 2021
  • Lucie Kohutová

Funbridge Challenge Cup: 1. série

Funbridge Challenge Cup: 1. série

Vítězem úvodního běhu mládežnické online soutěže Funbridge Challenge Cup se stal Michael Botur.


 

O akci

Funbridge Challenge Cup vznikl z iniciativy trenérské skupiny primárně jako soutěž pro hráče České republiky věkově spadající do mládežnických kategorií. Záměrem bylo nabídnout mladým bridžistům online soutěž, ve které mohou porovnat schopnosti a dovednosti. Zároveň však akce oproti ostatním vynikla tím, že junioři nebyli vázáni na partnery či protihráče, jelikož platformu pro realizaci představoval Funbridge. Vzhledem k tomu, že na Funbridge se hraje výhradně s roboty a proti nim, navíc je možnost partie odehrát kdykoli, nebyli soutěžící tolik časově omezeni.
 

Účastníci

Do soutěže se přihlásilo 30 hráčů mládežnických kategorií z České republiky. Funbridge Challenge Cup ve své současné podobě je otevřen všem juniorům, nehledě na výkonnostní úroveň. Jedinou podmínkou je nutnost využití aplikace Funbridge. Její předplatné sponzoruje Český bridžový svaz právě s určením pro mládež, pro který je tak tento turnaj viditelným výstupem jejího využití.
 

Formát soutěže

Základní část byla tvořena 6 koly, v níž soupeřily mezi sebou stanovené dvojice (nasazené dle aktuálního umístění, čili švýcarským způsobem). Cílem bylo dosáhnout 2 vítězných výzev, popř. za stavu 1,5:1,5 byl stav zápasu označen jako remízový. Následovalo play-off, kdy se startovní pole rozdělilo do 4členných skupin a odehrálo se semifinále a finále. Zde došlo k obměně počtu výzev, kdy bylo nutností dosáhnout 3 vítězných výzev. Pro větší dynamičnost však v případě remízových výzev stačilo získat skóre 2,5:0,5, resp. 2,5:1,5 pro uznání vítězství.

V čem je tento formát specifický?

Jedná se o challenge, což znamená, že do tabulky se připisuje buď výhra, nebo prohra. Švýcarský systém, který zohledňuje i rozdíl IMP, toto samozřejmě do jisté míry modifikuje. Avšak hráč, který sehrává výzvu jako druhý v pořadí, má možnost po odehrání partie vidět, jak si v ní vedl jeho soupeř. Tento formát umožňuje taktizování a ukazuje, jakým způsobem lze přistupovat obecně k vyřazovacím zápasům:

Domácí hráč, který sehrává tuto výzvu druhý v pořadí, vidí, že před poslední partií ztrácí na soupeře 11 IMP. Chápe tedy, že aby ještě zvrátil konečný výsledek, musí podniknout nestandardní akci. Tím rozvíjí určitou sféru bridžového myšlení – zamýšlí se, jak bude reagovat soupeř na druhém stole.

S partnerem po pasu očividně vydraží závazek 4 piky. Pokud by tedy hráč dražil standardním způsobem, remizoval by v tomto rozdání, ale celkově by výzvu prohrál o výše zmíněných 11 IMP. Proto – pokud se mu naskytne list a příležitost – se zde rozhodne pro 6 piků, čímž neprozradí soupeřům žádné informace. Z Eastu přijde přirozený výnos J srdcovým. Slem samozřejmě nemá žádnou naději na splnění, pokud soupeři odehrají dva trefové zdvihy. To ale neudělali, takže po vytrumfování zbývalo pouze uhodnout károvou pozici. Vzhledem k tomu, že umělá inteligence Argine ukazuje poctivě počty v netrumfových barvách, stalo se z pravděpodobnějšího impasového zahrání rozhodnutí 50:50, zda W začal s 89 v kárech, nebo s 8Q.

Z prohraného zápasu rázem vyvstala remíza, která ušetří ztrátu bodů do průběžného či celkového pořadí.
 

Průběh soutěže

Základní část ovládl Michal Veselka, který jako jediný z celého startovního pole zvítězil ve všech kolech. Do finále A jej doprovodili Barbora Kupková, Michael Botur a Vojtěch Klhůfek. V semifinále se utkali Michal Veselka a Vojtěch Klhůfek, druhý jmenovaný překvapil těsným vítězstvím 3:2 na sety a postoupil do finále. Větším rozdílem zvítězil Michael Botur v zápase proti Barboře Kupkové (3:1 na sety), nasazení pro finále tak bylo zjevné.


 

Výsledky

Boje o konečné umístění proběhly zcela jednoznačně. Michal Veselka si spravil chuť výsledkem 3:0 proti Barboře Kupkové a získal tak pomyslnou bronzovou medaili. Ve finále dominoval zkušenější Michael Botur a rovněž poměrem 3:0 zvítězil v 1. sérii soutěže Funbridge Challenge Cup.

Vítězové ostatních finále:

B – Lucie Kohutová
C – Martin Melčák
D – Nikol Vachtarčíková
E – Lenka Honzáková
F – Milan Handlovič
G – Karolína Rečičárová
H – Marek Pilát


 

Poděkování

Poděkování za organizaci soutěže patří Vladimíru Nulíčkovi a za podporu poskytnutím předplatných na platformu Funbridge Českému bridžovému svazu.
 

Pokračování

Druhý běh Funbridge Challenge Cupu bude zahájen prvním kolem základní části 15. února. Je opět určen pro juniorské hráče. Předpokládá se účast všech hráčů, kteří hráli první běh soutěže. Pokud jste se účastnili prvního běhu a nechcete pokračovat, oslovte Vladimíra Nulíčka prostřednictvím e-mailu. Pokud jste se neúčastnili prvního běhu a chcete se účastnit druhého, učiňte rovněž tak.

Veškeré informace k druhému běhu budou k dispozici na webu ČBS v záložce Soutěže – Online. Veřejnost bude také informována o průběžných výsledcích po jednotlivých kolech v sekci Aktuality.

Děkujeme partnerům za podporu propagace bridže, organizace soutěží a účasti našich reprezentantů na mezinárodních turnajích.

Staňte se i Vy naším partnerem! Podpořit můžete libovolný projekt, turnaj či skupinu hráčů. 

Národní sportovní agentura
Moravskoslezký kraj
Funbridge
Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy
Česká Asociace Univerzitního Sportu
TENAK holdings
Bridgescanner