Český bridžový svaz

  • Email: ucbs@seznam.cz
  • Číslo účtu ČBS: 51-0689240257/0100
  • IČO: 00443000
  • Výsledky soutěží
  • Zveřejněno 11. října 2021
  • Lucie Kohutová

Celostátní liga 2020-2021

Celostátní liga 2020-2021

Vítězem celostátní ligy se stal tým Acol před Baníkem Havířov a Trumfem.

O akci

Celostátní liga představuje nejprestižnější týmovou soutěž v České republice. Poslední ročník byl speciální v tom, že byl vzhledem k situaci související s nemocí COVID-19 rozložen do dvou let. V 1. a 2. celostátní lize soupeřilo 10 týmových celků ve vzájemných zápasech v průběhu tří víkendů. Následovala závěrečná část - finále a baráže.

Z druhé ligy sestoupily tři poslední celky. Ty se mohly přihlásit do 3. celostátní ligy, jejíž finálový turnaj proběhl během téhož víkendu jako baráže a play-off. Vítěz základní části 2. ligy postoupil přímo do 1. ligy, týmy na 2. a 3. místě sehrály vzájemné zápasy s 8. a 9. týmem z 1. ligy. První dva týmy pořadí mohou nastoupit následující sezónu v 1. lize, druhé dva týmy ve 2. lize.

Družstvo, jež skončilo po základní části 1. ligy na 10. místě, sestupuje přímo do 2. ligy. Týmy z 1. - 4. místa si vybojovaly účast v play-off. Do něj si vítěz základní části volil soupeře pro semifinálový zápas z družstev na 3. a 4. místě. Zbývající týmy utvořily druhou semifinálovou dvojici. Vítězové semifinále se utkali v posledním rozhodujícím zápase - o nejlepší český tým sezóny. Do semifinále si družstva přenášela 1/2 IMP vzájemného zápasu ze základní části, do finále pak 1/3. IMP se zaokrouhlením na celé IMP. Vyvrcholení tohoto speciálního dvojročníku celostátní ligy proběhlo výjimečně v podzimních měsících o víkendu 9.-10. října 2021.


 

Účastníci

Ze základní části postoupila do zápasů play-off čtveřice nejlepších týmů:

Baník Havířov ve složení Michael Botur, Erik Klemš, Lukáš Kolek, Michal Kopecký, Milan Macura, Martin Melčák, Jakub Vojtík

P. S. ve složení David Vozábal, Jakub Šlemr, Jan Martynek, Ondřej Bahník, Kamil Žylka, Petr Pulkrab

Acol ve složení Josef Kurka, Daniela Hnátová, Lucie Kohutová, Jan Diamant, Lukáš Pavlík, Martin Scháňka, Luboš Spálovský, Otakar Svoboda

Trumf ve složení Jiří Kopřiva, Miroslav Číža, Alexander Erde, Jaroslav Holý, Viktor Kolínský a Bohumír Zajíček
 

Baráže o 1. celostátní ligu se zúčastnila družstva Triga, Pernštejn, Logik Havířov a Star.
 

Do 3. ligy se přihlásilo 5 týmů, které hrály rovnou finálový zápas v Praze.


 

Formát soutěže 

V sobotu se odehrály tři segmenty semifinálových zápasů, každý z nich na 16 partií. Do prvního a třetího segmentu přisedali hráči z družstva výše umístěného v základní části. Do druhého si pak soupeře volily celky níže umístěné. V neděli se odehrálo již pouze finále, opět na 3x16 rozdání. Zápas o 3. místo byl po dohodě týmů zkrácen - odehrál se pouze jeden segment na 16 partií v sobotu večer po skončení semifinálové části.

Baráže o 1. ligu se zúčastnily 4 týmy, které hrály zápasy každý s každým na 2x16 rozdání.

3. ligy se zúčastnilo 5 týmů, které hrály zápasy každý s každý na 2x8 rozdání.

Průběh soutěže

Nejprve se článek zaměří na průběh 3. ligy, následně na baráž o 1. ligu, nakonec na play-off 1. ligy.

3. liga

V prvním kole si nejvyšší výhru připsalo havířovské družstvo dorosteneckých reprezentantů, když porazilo mladší kamarády vysoko 17.97 : 2.03 VP. Další havířovský tým HABRA (G)old zvítězil nad brněnskými Esy. Ve 2. kolem připsaly výhry týmy HABRA G(old) a ESO. 3. kolo přineslo velká vítězství týmům ESO a Trutnov. Trutnov další body přidal také po vysoké výhře ve 4. kole proti havířovsko-pražské mládeži, zatímco HABRA (G)old těsně porazila Černou růži. 5. kolo stvrdilo vyrovnané síly Habry G(old) a Trutnova, jejichž zápas skončil rozdílem jednoho IMP. Družstva měla velký náskok z předchozích kol a celkově se umístila na 1. (Trutnov) a 2. (HABRA (G)old) místě se skóre přes 50 VP. Pohodlný náskok stačil také brněnským Esům. Tito hráči skončili na 3. postupovém místě s 50.52 VP a pohřbili naděje na obhajobu 2. ligy havířovského dorostu. Havířovskou radost udržel postup do 2. ligy Habry (G)old. HAPRA (Havířov-Praha) sbírala zkušenosti, pro její členy se jednalo o jeden z mála turnajů v konkurenci dospělých. Proto ani jasné poslední místo není pro dorostence žádnou ostudou.


 

Baráž o 1. ligu

Druholigový Star začal výhrou nad prvoligovým Pernštejnem. Také zvrat ve druhém zápase naznačoval, že týmy 2. ligy rozhodně zabojují o účast v nejvyšší české týmové soutěži a prvoligová obhajoba pro Pernštejn a Trigu rozhodně nebude jednoduchá. Odhad konečných výsledků znesnadňovaly také improvizované sestavy zúčastněných družstev. Ze druhého zápasu rozhodně nejvíce vytěžil Logik Havířov, když porazil Star 18.13 : 1.87 VP, a protože druhý zápas skončil okolo remízy, jeho výchozí pozice do druhého hracího dne tak byla s náskokem více než 14 VP zdaleka nejlepší. I těsná prohra proti Pernštejnu mu nakonec stačila k 1. místu. Zbývající tři družstva se seřadila v rozmezí 7 VP na 2.-4. místě s tím, že těmi šťastnějšími byly ve výsledku opravdu druholigové týmy. Na 2. místě totiž skončil Star, který tedy společně s Logikem Havířov zaujmou v příští sezóně místa v 1. lize. Pernštejn a Triga naopak sestupují.


 

Play-off 1. ligy

Do semifinále si Baník Havířov jakožto vítěz základní části zvolil ze 4. místa Trumf, druhou semifinálovou dvojici utvořila družstva P. S. a Acol. Do rozhodnutí o semifinálových soupeřích se mohla promítnout taktická rozhodnutí, jelikož Baník si sice nesl vysoký přenos proti Acolu a nízký proti Trumfu, na druhou stranu Trumf lze považovat za letošní překvapení play-off, zatímco Acol a P. S. jsou jeho stabilními účastníky. Navíc Acol si proti P. S., jehož členy jsou také open reprezentanti ČR, nesl velmi výrazný náskok 39 IMP. Baník by naopak proti P. S. ztrácel, zatímco proti Acolu by začínal s převahou.  

Jak probíhaly zápasy semifinále? První segment se v obou případech nesl spíše v poklidnějším duchu. Baník s Trumfem remizovali, Acol lehce navýšil své vedení, které v tu chvíli znamenalo náskok již 45 IMP. Druhý segment nabídl o dost dramatičtější podívanou. Hráči linky NS se téměř nedostali k možnosti sehrávat, vše bylo o precizní dražbě a sehrávce linky EW. Lépe si vedla družstva Baník Havířov, který zvítězil o 20 IMP, a P. S. (vítězství o 21 IMP). Pro Baník to znamenalo náskok 27 IMP před poslední šestnáctkou, rezerva Acolu se snížila ze 45 na 24 IMP.

Závěry posledních semifinálových segmentů přinesly pořádné drama. 6 partií do konce a Baník vedl nad Trumfem v celkovém součtu už o 55 IMP. Pak ovšem přišla stíhací jízda a postupné nápisy Trumfu: 6, 8, 6, 10, 12... a v poslední partii šance napsat další třináctku, která by znamenala remízu. Nakonec však na obou stolech došlo k jednomu pádu ze závazku 3NT, tedy Baník uhájil pozici a po vítězství o 13 IMP postoupil do finále. 

Druhé semifinále také přineslo momenty napětí. Partie se hrály v odlišném pořadí, každopádně 2 rozdání před koncem se náskok Acolu ztenčil na pouhé 3 IMP. V předposledním rozdání ale uhraný částečný závazek oproti poražené manši napsal 6 IMP pro Acol a P. S. pouze korigovali v poslední partii ziskem nadzdvihu. Acol tak zvítězil o 8 IMP a stal se druhým finalistou celostátní ligy.

Nedělní bridžový maratón přinesl neuvěřitelné rozlohy a neskutečná skóre. Úvodní třetinu finále, která skončila poměrem 51 : 31 IMP ve prospěch Acolu, ještě lze označit za poklidnou. Největší swing nastal hned ve 2. partii (14 IMP), kde je ke splnění 11 zdvihů v srdcích; Baník nechal hrát své soupeře ve 4 kárech, zatímco hráči Acolu zapsali skóre +850 za 5 srdcí s kontrou rovná se.

Největší bodový zisk celého finále zaznamenal Acol v partii 2. segmentu, kde se rozhodovalo o splnění a nesplnění velkého slemu:

   

Uhodnutí, resp. neuhodnutí Q srdcové činí rozdíl 20 IMP...

O velké body se hrálo rovněž v jedné z posledních partií druhého segmentu:

Martin Scháňka skončil v závazku 3 piky s kontrou, zatímco na druhém stole Otakar Svoboda sehrával 6D. Slem je k neporažení po jakémkoli jiném než károvém výnosu. Právě jím se blýskl Jakub Vojtík na severu. Jakmile se dostal opět do zdvihu, trumfl podruhé a hlavní hráč je bez šance - stihne si sice snapnout dva piky, ale zůstává bez přechodu pro dotrumfování. Touto partií však Baník Havířov jen drobně korigoval svou katastrofu druhé třetiny, která nakonec skončila v jeho neprospěch 48 - 86 IMP. 

V závěrečné části museli havířovští stahovat velké manko, opět divoké partie to však umožňovaly. Dvouciferné nápisy se objevovaly na obou stranách - někdy dobře vybojované, jindy pramenící z chyb. Za zajímavou lze označit partii č. 36: 

V závazku 4 piky ze severu, který byl okontrován hráčem E, je možné očekávat nepříznivou dělbu trumfů. Jak zamezit ztrátě dvou srdcových a dvou pikových zdvihů? Trefový výnos je možné vzít esem, zahrát srdce do dámy a odblokovat eso kárové. Poté přichází tref do krále a snap kárový, zatímco vypadává král východu. Nyní přichází snap trefový. Král kárový prozrazuje dubl východu. Kdyby nevypadl, je v tuto chvíli možné snapnout ještě jedno káro a bránit se proti rozloze 3-3 na červených východu. Pokud E přesnapne, nemá vhodný odchod - jestliže zahraje pik, uhrajeme dva nejvyšší piky a vypustíme ho na poslední trumf. East pak musí přijít od esa srdcového (zbývají mu pouze srdce).
 

Výsledky

Vítězem celostátní ligy se stal tým Acol. Na 2. místě skončil Baník Havířov a 3. místo patří týmu Trumf.

Prezentace výsledků

Děkujeme partnerům za podporu propagace bridže, organizace soutěží a účasti našich reprezentantů na mezinárodních turnajích.

Staňte se i Vy naším partnerem! Podpořit můžete libovolný projekt, turnaj či skupinu hráčů. 

Národní sportovní agentura
Moravskoslezký kraj
Funbridge
Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy
Česká Asociace Univerzitního Sportu
TENAK holdings
Bridgescanner