Český bridžový svaz

  • Email: ucbs@seznam.cz
  • Číslo účtu ČBS: 51-0689240257/0100
  • IČO: 00443000
  • Výsledky soutěží
  • Zveřejněno 26. listopadu 2021
  • Lucie Kohutová

Mistrovství ČR párů s IMP hodnocením 2021

Mistrovství ČR párů s IMP hodnocením 2021

Jakub Vojtík a Martin Scháňka zvítězili v letošním MČR párů s IMP hodnocením před páry Melčák - Králík J., Macura - Teichmann.

Výsledky MČR IMP 2021

 

O akci

Během víkendu 20.-21. listopadu proběhl druhý a zároveň poslední z párových přeborů ČR 2021 - Mistrovství České republiky párů s IMP hodnocením. Poslední proto, že MČR smíšených párů, které se mělo uskutečnit na počátku prosince, bylo z důvodu nejisté situace související s COVID-19 výborem odvoláno. Opět se upustilo od zavedého dvouvíkendového formátu kvalifikace - finále a letošní porce rozdání byla vměstnána do jednoho víkendu. 


 

Účastníci

Přeboru se mohli zúčastnit hráči se zaplaceným rekreačním členstvím v ČBS. Tato podmínka však představovala výjimku - běžně je nutné mít zaplaceno soutěžní členství, jelikož MČR představují vrcholné soutěže sezóny a předpokládá se, že se jich neúčastní rekreační bridžisté. Vzhledem k velkému množství karantén, které zachvátily zejména mladé hráče z Havířova, se letošního MČR IMP zúčastnilo pouhých 19 párů.
 

Formát soutěže

Vzhledem k nízkému počtu zúčastněných párů bylo možné absolvovat větší porci rozdání proti stejným soupeřům. Odehrála se tři kola - dvě v sobotu a jedno v neděli. Každý pár vynechal jednoho ze soupeřů kromě trvale sedícího páru. Nehrající dvojice byly spárovány vždy přes půl "sálu" - tedy v každé šestici, do které byly páry nasazeny, proti sobě nehrály páry s největším rozdílem ve výkonnosti dle žebříčku.
 

Průběh soutěže

V 1. kole zvítězili Jakub Vojtík a Martin Scháňka s + 43 IMP. Následovali Jana Hubená a Petr Hubený s + 37 IMP a na 3. místě se průběžně pohybovali Michael Textor a Jiří Emmer s + 21 IMP.

Ve druhém kole své soupeře deklasovali Martin Melčák a Jan Králík s + 56 IMP, které činily průměr neuvěřitelných 2,80 IMP na partii. Hranici 1 IMP na partii pokořil ještě pár Michal Kopecký - Jakub Šlemr s 1,67 IMP na partii. Třetí Milan Macura a Lukáš Teichmann nahráli + 18 IMP (0,90 IMP na partii). 

Nedělní třetí kolo opanovali Jiří Kopřiva a Vladimír Machát s + 34 IMP, hranici 1 IMP na partii překonaly ještě páry Milan Macura - Lukáš Teichmann s + 30 IMP a Jiří Baláš - Petr Pulkrab s + 26 IMP.


Jako tradičně se objevily zajímavé partie, které zapříčinily větší či menší rozdíly v konečném hodnocení, a případně dokonce zamíchaly pořadím na stupních vítězů. Toto je jedna z nich:

Dražba proběhla následujícím způsobem (Dealer Jih):

pas - 1H - 3S - 4H
4S  - 5H - pas - pas
pas

Výnos J pikovým bere Martin Scháňka esem v ruce, hraje další pik do snapu a kluka srdcového kolem stolu. Erik Klemš bere králem a přichází dlouhé zamyšlení, jehož výsledkem je zahrání 8 kárové. Hlavní hráč přidává malé káro, David Vozábal Q károvou a ze Západu přichází J kárový. Po dalším zamyšlení pokračuje Jih 8 trumfem, Martin bere a dotrumfovává. Aby zachoval více šancí k uhodnutí jedné z levných barev, hraje nyní káro k esu a další káro prosnapovává v ruce. Ukazuje se, že Sever nepřiznává, zahazuje pik. Tím pádem je tatam rovněž šance na skvíz Jihu v levných barvách, jelikož Sever má určitě 3 trefy. Po stažení další srdce zůstává hlavnímu hráči v ruce poslední trumf a tři trefy, na stole pak 10 kárová a tři trefy.

Do esa trefového přichází ze Severu 4 trefová, z Jihu 8 trefová. V dalším kole přidává Erik 10 trefovou a Martin se nyní musí rozhodnout: buď začal North s třetí Q104 v trefech, nebo se snaží o false card a zmást hlavního hráče, aby neuhodl dubl Q trefovou u Jihu. Martin se rozhodl pro krále, takže závazek splnil a inkasoval 10 IMP. 

Co ho vedlo k takovému rozhodnutí? 

a) Čas mezi získáním krále srdcového a zahráním kára byl až příliš dlouhý na to, aby měl Sever dámu trefovou. Od Q104 nedává smysl v průběhu partie vynést, jestliže je na stole viditelný pětilist s KJ9 - trefová barva bude pro hlavního hráče v pozdější fázi očividně představovat rozhodovací problém, a to zejména když na pikový blok po partnerově pasu může mít hráč téměř cokoli. Zároveň Sever ví o 3listu pikovém u partnera, tedy pik by hrál do dvojité šikény. Zahrání kára je jasnou variantou. Pokud však Sever nemá žádné figury v levné barvě, pak zamyšlení dává větší smysl.

b) Jih poctivě vzal první hrané kolo kár dámou, nesnažil se o false card. V trefech se ale najednou ukazuje situace, že pokud má Erik Q104 v trefech, pak David musí mít 87 v trefech (vylučuje se možnost 108) a rozhodl se v této pozdější fázi partie zahazovat nepřirozeně odshora. Hlavní hráč věřil, že shozy by byly konzistentní. 

Pikantností této partie je, že zde na dálku v závěru třetího kola probíhal souboj o vítězství mezi páry Scháňka - Vojtík a Králík J. - Melčák. 


Za zmínku stojí i následující partie:

Většina párů v této partii hrála závazek 3NT z linky NS, po výnosu K pikovým je k mání 12 zdvihů - stačí pouze odevzdat jeden pik a vypracovat J pikového. Jak ale splnit 12 zdvihů po výnosu Q károvou z W? Tedy když nesehrává Sever, ale Jih?

Z otevřených karet se to zdá být jednoduché - v jednom zdvihu vypadne Q, K i A kárové, je tedy možné vypracovat kárový zdvih, navíc sedí srdcový impas. Pokud se však hlavní hráč rozhodne první zdvih pustit, vzniká sice impasová pozice v kárech, ale pro zahrání obou červených impasů je zapotřebí disponovat dvěma vstupy do listu S. Vstup tam je však pouze jeden. 

Při pohledu na karty se nabízí také další možnost - vzít první zdvih esem károvým, vyeliminovat všechny barvy Východu a nakonec zahrát malý pik od esa. East musí naskočit, pak mu ale zbývají pouze piky, tím pádem musí přijít od druhé figury pikové ke klukovi Jihu, respektive k esu Severu. Toto zahrání by mělo smysl např. při výnosu malým kárem ze Západu a naskočení esem Severu (z Východu padá král), a to zejména v situaci, kdy Východ ukázal dlouhou pikovou barvu.

Nabízí se však ještě jedna možnost - a tou je srdcokárový skvíz Západu. Na první pohled to vypadá, že funguje. Červené hrozby jsou za obráncem, ten tedy musí shazovat první. Srdce a kára zároveň slouží jako vstupy do listu Severu. Co když ale Východ po zisku krále kárového v prvním zdvihu vrátí tref? 

Západ musí zahazovat 3x. Nesmí zahodit srdci, pak by vyrostly všechny na stole (společně se srdcovým impasem). Musí tedy zahodit tři kára, s jedním již zahraným zbudou pouze dvě a zase by tato barva vyrostla na stole (1 pikový, 3 srdcové, 3 kárové a 6 trefových zdvihů). Problém však je, že ze Severu se také musí nějaké karty zahodit. Na dva trefy si hlavní hráč sice může dovolit shodit dva piky a na čtvrtý tref srdci (jelikož stačí pouze 4 srdcové zdvihy), ale v tuto chvíli musel Západ zahazovat teprve jednou - bezpečně káro. Zbývají mu ještě 4 kára. Na další tref zahodí opět pohodlně káro - stále má tři, která kontrolují barvu. Ze Severu musí nyní přijít shoz. Pokud se shodí srdce, pak Západ v dalším kole na poslední tref zahodí také srdci (hlavní hráč může získat již maximálně 3 srdcové zdvihy, přičemž stále je nucen hrát impas). Pokud se ze Severu místo srdce shodí káro, pak na poslední tref Západ shodí také káro - zůstane mu dubl J8. Hlavní hráč tedy uhraje maximálně dva kárové zdvihy, když zahraje impas. Potřebuje ještě impas srdcový, na který už nebude mít vstup. Zahrát impas srdcový hned nestačí, protože po třech kolech srdcí ještě nebudou vypracována (Západ drží 4list). 

Kdyby Východ ve 2. kole zaspal a po získání krále kárového vrátil pik, byla by situace jiná. Západ by totiž byl nucen první shoz provést již nyní na krále pikového, tím pádem by celá koncovka byla o kartu posunutá a West by byl vyskvízován. Michal Kopecký si však vzal chvíli na rozmyšlenou a vrátil tref, čímž hlavnímu hráči narušil komunikaci mezi listy NS. Copak nadzdvih - ten v impovém hodnocení neznamená téměř nic. Ale poražený vs. splněný slem - to už ve skóre zahraje významnou roli.


Výsledky

Mistry ČR v přeboru s IMP hodnocením se stali Jakub Vojtík a Martin Scháňka.


2. místo obsadili Jan Králík a Martin Melčák.


Na 3. místě skončili Milan Macura a Lukáš Teichmann.


Další ocenění

Nejlepší seniorský pár: Vladimír Machát - Jiří Kopřiva


Nejlepší smíšený pár: Jana Hubená - Petr Hubený


Nejlepší pár výkonnostní třídy Regionální mistr: Jaroslav Maňák - Vladimír Vondřich


Nejlepší pár výkonnostní třídy Klubový mistr: Zuzana Otradovcová - Přemysl Vávra


Odkaz na celkové výsledky MČR párů s IMP hodnocením 2021


Poděkování za vedení soutěže patří Zdeňku Frabšovi a za programovou podporu Dušanu Šlachtovi.

Galerie

Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie
Obrázek galerie

Děkujeme partnerům za podporu propagace bridže, organizace soutěží a účasti našich reprezentantů na mezinárodních turnajích.

Staňte se i Vy naším partnerem! Podpořit můžete libovolný projekt, turnaj či skupinu hráčů. 

Národní sportovní agentura
Moravskoslezký kraj
Funbridge
Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy
Česká Asociace Univerzitního Sportu
TENAK holdings
Bridgescanner