Český bridžový svaz

  • Email: ucbs@seznam.cz
  • Číslo účtu ČBS: 51-0689240257/0100
  • IČO: 00443000
  • Výsledky soutěží
  • Zveřejněno 27. března 2022
  • Lucie Kohutová

Celostátní liga 2022

Celostátní liga 2022

Vítězem celostátní ligy 2022 se stalo družstvo P.S. ve složení O. Bahník, J. Šlemr, J. Martynek, P. Pulkrab, M. Kopecký, K. Žylka, B. Zajíček.

 

O akci

Celostátní liga představuje nejprestižnější týmovou soutěž v České republice. V 1. (nejvyšší) a 2. celostátní lize soupeřilo 10 týmových celků ve vzájemných zápasech. Následovala závěrečná část - finále a baráže.

Z 2. ligy sestoupily automaticky tři poslední celky. Ty se mohou přihlásit do 3. celostátní ligy, jejíž regionální skupiny společně s bojem o postup do 2. ligy proběhnou na podzim tohoto roku. Vítěz základní části 2. ligy postoupil přímo do 1. ligy, týmy na 2. a 3. místě sehrály vzájemné zápasy s 8. a 9. týmem z 1. ligy. První dva týmy pořadí mohou nastoupit následující sezónu v 1. lize, druhé dva týmy ve 2. lize.

Družstvo, jež skončilo po základní části 1. ligy na 10. místě, sestoupilo přímo do 2. ligy. Týmy z 1. - 4. místa si vybojovaly účast v play-off. Do něj si vítěz základní části zvolil soupeře pro semifinálový zápas z družstev na 3. a 4. místě. Zbývající týmy utvořily druhou semifinálovou dvojici. Vítězové semifinále se utkali v posledním rozhodujícím zápase - o nejlepší český tým sezóny. Do semifinále si družstva přenášela 1/2 IMP vzájemného zápasu ze základní části, do finále pak 1/3 IMP se zaokrouhlením na celé IMP. Letos proběhlo vyvrcholení celostátní ligy o víkendu 26.-27. března 2022.
 

Účastníci

Účastníci 1. ligy 2022

 

Účastníci 2. ligy 2022

Ze základní části postoupila do zápasů play-off čtveřice nejlepších:

P.S.
Baník Havířov
JAS
Fuko Schmelg

Baráže o 1. celostátní ligu se zúčastnila družstva:

Star
Trumf
Callimero
ESO

 

Formát soutěže

Základní část obou celostátních lig byla rozdělena na tři víkendy v průběhu měsíců ledna a února. Během každého víkendu byla odehrána 3 kola po 2x16 rozdáních. Zápasy play-off sestávaly ze 3 sestav, opět po 16 rozdáních. V baráži o 1. ligu se utkal každý s každým.
 

Průběh soutěže

Základní část 1. ligy

Po prvním víkendu se v čele tabulky usadil tým Baník Havířov, když ze tří zápasů nahrál 39,03 VP. Na jeho postavení se nic nezměnilo ani druhý víkend. Baník svůj náskok jen upevnil, vedl s 92,59 VP a druhý JAS měl tou dobou pouze 79,57 VP. Třetí víkend Baník zaznamenal pouze jedinou prohru 7,58 VP proti Trumfu, nicméně své soupeře naprosto deklasovalo družstvo P.S., které se se skóre 20, 20 a 16,57 dostalo do čela tabulky o necelého 0,5 VP před Baník. Získalo tak právo zvolit si soupeře pro semifinále play-off. Mimo boje o medaile zůstala překvapivě stálice finálových víkendů Acol. Loňský bronzový medailista Trumf skončil na 9. místě a čekal ho boj o setrvání v 1. lize.

Základní část 2. ligy

Úspěšný vstup do základní části 2. ligy zaznamenala družstva Triga a SUKL, když po prvním víkendu získala přes 50 VP ze 3 zápasů. Triga své postavení držela i po druhém víkendu se 103,99 VP. I když jí po posledním víkendu dýchalo na záda brněnské ESO, nakonec uhájila 1. místo a postoupila přímo do 1. ligy. Baráž čekala na již zmíněné ESO a Callimero.

Baráž o 1. ligu

V 1. zápase zvítězili papíroví favorité, čili prvoligová družstva. Star porazil Callimero (16.00 : 4.00 VP), Trumf pak ESO, byť velmi těsně (10.22 - 9.78 VP). V souboji soupeřů ze stejných lig zvítězily týmy Star (16.12 : 3.88 VP) a ESO (14.39 : 6.61 VP). Po dvou zápasech byly karty rozdány následovně:

Poslední zápas čekal na družstva Star a ESO, resp. Trumf a Callimero. Výchozí pozice byly jasné, ale konečný výsledek může působit překvapivě. Vysoko totiž zvítězily týmy Star a Callimero, tyto výsledky pak významně zamíchaly tabulkou:

Místo v 1. lize tak uhájil Star, ze 2. ligy postoupilo Callimero. Ve 2. lize zůstává ESO a ze 4. místa v baráži sestupuje Trumf.

Play-off

Do zápasu P.S. vs. Fuko Schmelg vstupovalo Fuko s přenosem 1 IMP, Baník Havířov vedl nad Jasem o 11 IMP. Z 1. segmentu byla sehrávkovou analýzou zajímavá partie číslo 6.

Všechny páry vydražily závazek 6 piků a jednou spadly až na Trumf, jehož hráči skončili v závazku 6 trefů na misfit poté, co Sever nadražil silný jednobarevný list na srdcích a oba partneři zanevřeli na hledání pikového fitu. Dle analýzy je ke splnění i závazek 6 piků, nicméně to je dosažitelné pouze z otevřených karet například následujícím způsobem: kterýkoliv výnos (nejméně pomáhá nejspíše kárový z Východu, respektive srdcový) hlavní hráč získá. Zahraje impas trefový do J, odblokuje eso trefové, pak přichází na řadu impas kárový a na AK v kárech odhodí dvě malá srdce. Po snapu károvém odehraje právě AK v srdcích (s přechody je možné manipulovat díky A pikovému - je možné jednou trumfnout, popřípadě snapem srdcovým). Poté stačí hrát shora vysoké trefy. Díky tomu, že se hlavní hráč zkrátil snapem károvým, má jeden shoz na tref, který však Východ se 4listem (resp. v té době 3listem - pokud bylo zahráno jedno kolo trumfů) musí snapnout. Dvě kola srdcí totiž byla zahrána, čtyři kola kár také, stejně tak tři kola trefů. Tím pádem Východu nutně zbývají pouze trumfy. Uhraje sice jeden, ale v koncovce musí přijít od své Q pikové k vidličce KJ hlavního hráče. 

Pro družstva z play-off však tato partie skončila remízou, takže konečné skóre prvního segmentu neovlivnila. P.S. porazilo Fuko 41:18 IMP, JAS otočil nepříznivý stav daný záporným přenosem díky zisku 37 IMP proti 20 IMP soupeře.


Ve druhém segmentu mohla bodový přísun zajistit partie č. 24. 

West se stane vydražitelem závazku 3NT. Na všech stolech mimo jeden přišel srdcový výnos ze Severu. West je tak ihned postaven před rozhodnutí, jak naložit se srdcovou pozicí. Je přirozené zahrát malou, což je dobře v případě výnosu od J nebo AJ. František Králík přiložil také malou. Jakub Šlemr získal srdcový zdvih na J a přišla vratka trefová do esa a tref zpět. Problémem zůstává odehrání trefové barvy příliš brzy, jelikož dummy nemá bezpečné odhozy před vypracováním potřebných zdvihů. Hlavní hráč tedy získal zdvih a zahrál srdce na stůl, které mu však Michal Kopecký na Severu pustil. František zahrál impas kárový a nyní odehrál své vypracované trefové zdvihy. V koncovce pak odehrál A kárové a pokusil se vpustit Jih do zdvihu. Bohužel K pikový byl umístěn v ruce Severu, tím pádem tato vpustka nezafungovala a znamenala jeden pád. Soupeřům se naproti tomu podařilo závazek po károvém výnosu, který nestaví hlavního hráče před (špatné) srdcové rozhodnutí, splnit, což znamenalo zisk 10 IMP pro P.S.

Je překvapivé, že pouze tři stoly z osmi vydražily v partii č. 25 velký slem, jehož vylicitování se na první pohled zdá být velmi přímočaré a založené na dotazu na esa. Michal Kopecký a Jakub Šlemr si s dražbou poradili následovně:

1C - (p) - 1S - (p)
2S - (p) - 4C - (p)
4D - (p) - 4H - (x)
pas - (p) - xx - (p)
  4S - (p) - 4NT - (p)
5C - (p) - 5D - (p)
5S - (p) - 6C - (p)
 7C - (p) - pas - (p)

Díky hlášce 1 pik jakožto transferu do 1NT, který umožňuje více pozičních variant při hře NT, se Jih po reversu 2 piky dozvěděl o silném listu Severu založeném na trefové barvě. Se 4 klíčovými figurami pak zvolil hlášku 4 trefy, která ukazovala zájem o slem (rozhodně serióznější, když má hráč k dispozici ještě GF hlášku 3 trefy). V tuto chvíli již Sever mohl převzít otěže dražby do svých rukou a přímo se zeptat na esa. Je totiž patrné, že Severu chybí právě a jedině esa, podle jejich počtu se rozhodne o konečném závazku. Všechna esa pokryjí ztrátový zdvih v srdcích, kárech a dva chybějící v trefech. Čtvrtý pik bude buď vypracován, nebo snapnut. Samozřejmě existuje jisté nebezpečí přelicitování v případě dvou chybějících es, takže další postup je na zvážení.

Pro P.S. tato partie žádný zisk neznamenala, jelikož na druhém stole byl velký slem vylicitován též. Je zajímavé, že i přes závazky na různých stupních (5., 6., 7.) přinesla tato partie bodový rozdíl pouze na jednom stole v baráži mezi družstvy Star a Callimero.

Partie číslo 29 2. segmentu ukázala, jak důležité jsou dohody ohledně dražby dvoubarevných listů. Na většině stolů šla dražba pravděpodobně 1 pik - 2 piky. Nyní přichází na řadu West se svým 65. Má sice 5 teoretických ztrátových zdvihů, nicméně v trefech se jedná až o třetí kolo při šestilistu a v srdcích může být jedna z figur vyimpasována. Nabízí se tedy varianta dosáhnout závazku 4 srdce za předpokladu, že má partner fit. František Králík zvolil velmi efektivní hlášku 4 trefy, která měla dle jeho vysvětlení ukazovat dvoubarevný list s 5 trefy a 5 srdci. Nicméně vzhledem k tomu, že s Martinem Vodičkou netvoří stabilní bridžový pár, nebyla tato hláška pochopena a Martin 4 trefy zapasoval. Vzhledem ke stavu manší a vylicitovaným 4 srdcím na druhém stole zaznamenalo Fuko další dvoucifernou ztrátu.

Po dvou segmentech disponovalo P.S. téměř nedostižitelným náskokem. Naopak Baník zvrátil vedení jen těsně opět na svou stranu a toto semifinále slibovalo ještě napínavý boj.


P.S. zvítězilo i ve třetím segmentu, tudíž vítěz tohoto semifinále byl zřejmý. To však neplatilo v případě druhého zápasu. Ten totiž skončil vítězstvím o Jasu o 9 IMP, když se v poslední partii nepodařilo páru Melčák - Vojtík odbránit celoherní závazek, který znamenal přísun 10 IMP pro JAS. Nicméně tím tento semifinálový příběh nekončí. V předchozím segmentu totiž došlo k jisté nesrovnalosti při vysvětlování způsobů výnosů do beztrumfového závazku. 

Závazek zapsaný do systému: 3NT z E -1.

Nebylo uvedeno, že výnos malou kartou (3 kárová) může být také z pětilistu bez figury. Tudíž se hlavnímu hráči Jakubu Vojtíkovi zúžilo spektrum možností listů, ze kterých mohlo být vyneseno. Rozhodl se přiložit v prvním zdvihu dámu, aby zachoval možnost vypracování trefové barvy i přes KQ v trefech a obou es v ruce Severu. Navíc neviděl důvod, proč by Jih vynášel z dlouhé barvy bez figury, když partner zahájil 1 srdce. Rozhodčí Dušan Šlachta se po stížnosti ve druhém segmentu rozhodl ponechat tento výsledek v platnosti. Baník Havířov se však na základě konečného bodového stavu semifinále rozhodl podat odvolání. Kdyby byl totiž závazek uznán jako splněný, získal by v této partii místo 1 impu celých 10 impů. To by znamenalo, že by se skóre vyrovnalo. A vzhledem k lepšímu postavení Baníku Havířov v základní části soutěže by pak při remíze postoupil do finále právě Baník.

Na základě odvolání sestavil Dušan Šlachta jury, která měla rozhodnout, nakolik nepřesně podaná informace o výnosech poškodila hlavního hráče. Po velmi dlouhé debatě, která měla rozhodnout o finálovém složení, vyslechnutí argumentů hlavního hráče, stanoviska rozhodčího i důkladném studování pravidel však nakonec porota nebyla přesvědčena, že by takto podaná informace natolik poškodila hlavního hráče, aby měl být výsledek upraven. Přispěl k tomu také fakt, že i přes přiložení 8 kárové v prvním zdvihu (v partii je nejlepší zahrát eso, které však není přirozeným zahráním) není další linie sehrávky zcela přímočará a velmi záleží na obraně a dalším rozhodování hlavního hráče. Jury si tedy nemohla být v žádném případě jista, že by správné rozhodnutí vedlo ke splnění partie, tím pádem nemohla být poskytnuta náprava v plném rozsahu a úprava výsledku na 3NT =. Jakákoliv jiná úprava (byť částečná) by Baník do finále nedostala. Vzhledem k tomu, že výsledek byl ponechán v platnosti, finalistou se stal JAS. Baníku zůstal pouze boj o 3. místo.


Průběh nedělních zápasů byl velmi napínavý. Skóre se přelévalo ze strany na stranu i během segmentů. Přes prohru v závěrečném segmentu P.S. svůj náskok vybudovaný ve druhé části finále uhájilo, tím pádem se stalo vítězem letošního ročníku celostátní ligy. Druhý semifinálový zápas přinesl překvapivého vítěze Fuko Schmelg, které otočilo stav utkání na svou stranu až v závěrečném segmentu a raduje se tak ze 3. místa. Favorizovaný Baník Havířov v této sezóně končí bez medaile.
 

Výsledky

1. místo: P.S.
Ondřej Bahník, Jakub Šlemr, Jan Martynek, Petr Pulkrab, Michal Kopecký, Kamil Žylka, Bohumír Zajíček

2. místo: JAS
Vít Volhejn, Aleš Medlín, Jiří Medlín, Zdeněk Tomis, Veronika Dolanská, Ondřej Kaštovský, Adam Pyszko

3. místo: Fuko Schmelg
František Králík, Lukáš Barnet, Juraj Kvoček, Martin Vodička, Vladimír Bušek, Jan Králík, Karolína Kopecká, Kristýna Schulzová

Prezentace výsledků


Poděkování za vedení finálového turnaje patří rozhodčímu Dušanu Šlachtovi.

Děkujeme partnerům za podporu propagace bridže, organizace soutěží a účasti našich reprezentantů na mezinárodních turnajích.

Staňte se i Vy naším partnerem! Podpořit můžete libovolný projekt, turnaj či skupinu hráčů. 

Národní sportovní agentura
Moravskoslezký kraj
Funbridge
Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy
Česká Asociace Univerzitního Sportu
TENAK holdings
Bridgescanner