Český bridžový svaz

  • Email: ucbs@seznam.cz
  • Číslo účtu ČBS: 51-0689240257/0100
  • IČO: 00443000
  • Reportáže z akcí
  • Zveřejněno 3. září 2020
  • Lucie Kohutová

Letní bridžové týdny 2020

Letní bridžové týdny 2020

V průběhu letních prázdnin se v České republice uskutečnilo několik bridžových týdnů.

 

O akcích

Letní bridžové týdny představují příjemnou tradici pro hráče všech věkových kategorií. O Bridžovém týdnu pro mladé, který je i vzhledem k předchozímu statusu Letního juniorského soustředění spíše záležitostí dorostenců a juniorů, jsme se již zmiňovali v předchozím článku. Hojně navštěvované a oblíbené jsou ale i další týdny, o kterých pojednává právě tento článek, a mezi které se neodmyslitelně řadí např. bridžové týdny Evy Fořtové či bridžový týden v Albrechticích. Ty nabízejí bridžistům kombinaci herní a společenské zábavy, kdy tráví týden s bridžovými přáteli, či dokonce celými rodinami v příjemných lokalitách.

 

Bridžové týdny Evy Fořtové

Bridžové týdny Evy Fořtové jsou v bridžové komunitě proslulé. Během roku se obvykle koná velké množství akcí, kterých se nejenom Evini bridžoví svěřenci rádi účastní - ať už zahraničních zájezdů k moři, nebo Silvestrovského bridžového týdne v Jesenici. Letos v létě se uskutečnily akce v Kořenově a v Rokytnici

Bridžové stránky Evy Fořtové

Bridžový týden v Kořenově se uskutečnil 5.-11. července. Zahájen byl nedělním večerním párovým turnajem, jehož se zúčastnilo 22 párů. Hlavní turnaje se pak konaly každý den vždy ráno a večer až do sobotního dopoledne s doplňkovými odpoledními turnaji jako vedlejší párový či individuál. Celkem si na akci s různým počtem účastí zahrálo 53 bridžistů. Nejlepším hráčem celého týdne se stal Jan Urban.

Výsledky a fotografie z BT v Kořenově

Kromě obecných informací a výsledků naleznete na stránkách Evy Fořtové také specifické rubriky s příklady, zajímavými rozdáními či Odposlechnuto. Právě v poslední jmenované objevíte i následující výroky - Odposlechnuto v Kořenově:

  • "Odkud jste přišli?" ptají se soupeři v druhém kole turnaje. "Z Košic," odpovídá příchozí dvojice.
  • Dražba jde 1 pik - pas - 3 piky - pas - ? a zahajitelka přemýšlí. Pak dodraží hru 4 piky. "Dobře, že jsi to dorazila," pokyvuje hlavou odpovídající. A dodává: "Ale kdybys to neudělala ty, tak bych to stejně dorazila já."

Letní týden v Rokytnici proběhl od 23. do 29. 8., zahájil jej nedělní večerní párový turnaj s účastí 20 párů. Harmonogram byl podobný jako v Kořenově - ranní a večerní hraní doplněné o úterní odpoledne s vedlejším párovým turnajem a individuálem. Tohoto týdne se zúčastnilo 49 bridžistů, přičemž tím nejlepším se stal Tomáš Fořt.

Výsledky a fotografie z BT v Rokytnici

 

Bridžový týden v Albrechticích

Od 25. července do 1. srpna proběhl v Kempu Nová Louka - Albrechtice nad Vltavou bridžový týden. Každý den se uskutečnil párový turnaj, kromě toho se ještě hrála skupinová soutěž. Celkem se na akci vystřídalo 54 bridžistů, Highscorerem 2020 se stal Jiří Emmer

Výsledky z BT v Albrechticích

Eva Fořtová zveřejnila ve své rubrice Zajímavá rozdání hned tři partie právě z BT v Albrechticích. Tady jsou:

Dvě chyby

Rozdání pochází z úvodního sobotního párového turnaje.

  

Západ vynesl 5 srdcovou a hlavní hráč vzal 10 králem. 9 zdvihů je shora. Jenže vypracovat desátý bez toho, aby se dostal do zdvihu Východ, který jistě podehraje srdce, se jeví nereálně. Jak Jih, tak Západ však v tomto rozdání nenašli cestu k zápisu do síně slávy. 

Hlavní hráč neobjevil nic lepšího než stáhnout dva vysoké piky a pět trefů. Na trefy Východ zahodil 2 srdce a malé káro, čímž s vysokou pravděpodobností ukázal, že měl původně srdcový 4list a ponechal si k podehrání 1 srdce. Západ zahodil malý pik a pak malé káro.

To ovšem byla chyba, jak je zřetelné z následujícího diagramu. Správný odhoz byl K kárový:

Hlavní hráč nyní zahrál káro, a pokud K kárového propustí, bude muset Západ zadat desátý zdvih. Hlavní hráč se však připojil k všeobecnému marasmu, zabil krále esem a již neměl šanci desátý zdvih získat. 3BT sice byly těsně nadprůměrný výsledek, ale 3BT+1 by byly top.


Tři jednou ranou

Rozdání pochází ze čtvrtého párového turnaje.

  

Sever nedovedl vzít zavděk pády soupeřů ze 4 piků a pokusil se získat z partie maximum hláškou na 5. stupni. Tu ovšem Východ nekompromisně potrestal. Trumfový výnos poráží závazek třikrát. Těžko však Východu vyčítat, že zvolil "bezpečný" výnos K pikovým.

Hlavní hráč vzal esem a hned pokračoval 10 pikovou, kterou musí Východ pokrýt klukem. Stůl snapl a hlavní hráč přešel zpět do ruky A trefovým. Pak následovala 9 trefová, opět pokrytá dámou. Návrat zpět do ruky károvým snapem a trumf. Západ bere esem a hraje další pik. Ty jsou však dělené 4-4 a 7 piková bere zdvih. Hlavní hráč dotrumfovává a ukazuje karty. Splněný kontrovaný závazek dal 91 %.


Beznadějný závazek

Rozdání pochází ze závěrečného párového turnaje.

  

Sever zahájil Multi a Jih položil dotaz na drahou barvu. Západ je se srdci spokojen, a tak zatím pasuje, když na 3 srdce se mu jeho barva zdá slabou. Sever ještě preventivně zvyšuje na 3. stupeň a Západ je opět nyní na řadě. Nyní začíná litovat, že nezasáhl hned. Zdá se, že NS mají devítifit, a tak by na EW také nějaký fit měl připadnout. Kontra pokryje nejvíc možností, a pokud partner vybere levnou barvu, půjde skoro jistě o pětitrik v této barvě.

Problém ovšem je, že pokud bude mít partner srdcový 3list, mine 4 srdce, které pak asi budou lepším závazkem. Západ tedy zavřel oči a zadražil 4 srdce sám. Když oči otevřel, na stole ležel pikový výnos a partner právě vykládal svůj srdcový fítek. Vypadá to zle. 5 kár je opravdu k neprohrání a 4 srdce beznadějné.

Hlavní hráč snapl pikové eso a zahrál malý trumf. Ten vzal Sever dámou a z pikového esa partnera, který má AK, poznal, že chce kára. Zahrál tedy káro. Hlavní hráč vzal esem v ruce a pokračoval opět malým srdcem. Sever opět vskočil figurou a poslal partnerovi snap. Ten však již měl jen singl eso trumfové, a tak šlo o poslední zdvih, který obrana získala.

4 srdce = daly 83 %, když občas obrana kontrovala 5 kár.

Děkujeme partnerům za podporu propagace bridže, organizace soutěží a účasti našich reprezentantů na mezinárodních turnajích.

Staňte se i Vy naším partnerem! Podpořit můžete libovolný projekt, turnaj či skupinu hráčů. 

Národní sportovní agentura
Moravskoslezký kraj
Funbridge
Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy
Česká Asociace Univerzitního Sportu
TENAK holdings
Bridgescanner