Český bridžový svaz

  • Email: ucbs@seznam.cz
  • Číslo účtu ČBS: 51-0689240257/0100
  • IČO: 00443000
  • Reportáže z akcí
  • Zveřejněno 5. prosince 2021
  • Lucie Kohutová

Mistrovství střední Evropy mládeže & Otevřené MČR mládeže 2021

Mistrovství střední Evropy mládeže & Otevřené MČR mládeže 2021

Turnaje Mistrovství střední Evropy mládeže ovládli němečtí repezentanti.

 

O akci

Letos se uskutečnil již 3. ročník Mistrovství střední Evropy mládeže. Navázal na svou premiéru z roku 2019, kdy se do pražského bridžového klubu sjely týmy a páry z různých evropských států. Loňské pokračování se konalo v online podobě vzhledem k epidemiologické situaci, přineslo ovšem také mnoho zajímavých zkušeností - živé přenosy zápasů na YouTube, bulletiny po každém hracím dni, závěrečný online ceremoniál s předáním certifikátů nejlepším ve svých kategoriích a zajímavé ceny, tematicky podporující hraní online na platformě Funbridge. Ani letos to s pořádáním MSE, které pro české hráče znamená současně Mistrovství České republiky v mládežnických kategoriích, nevypadalo příliš nadějně. Své k tomu říká hlavní organizátor Milan Macura: 

"Organizace MSE byla složitější vzhledem ke covidové situace. Tři týdny před turnajem jsme měli přislíbenou účast kolem 20 družstev, ale zhruba týden před soutěží se postupně odhlašovaly týmy z Estonska, pět týmů z Polska, Maďarska i Chorvatska. Nejmladší tým Německa U16 svůj příjezd rovněž odvolal. Vládní opatření se měnila zrovna ve čtvrtek a pátek před konáním akce, nicméně nakonec umožnila její pořádání, všichni hráči, kteří přijeli, měli buď platný negativní test, nebo byli očkováni."

K organizaci početné skupiny má rozhodně co říct také havířovská trenérka Soňa Hájková:

"V úterý jsem ještě nevěřila, že vůbec někam pojedeme. Vše se řešilo hrozně narychlo, což je asi pochopitelné vzhledem ke covidové situaci. Mimo to jsme čelili i tlakům okolí, abychom zvážili svou účast, že si vzhledem k aktuálnímu stavu zaděláváme na problémy a někdo by nám to pak mohl vyčítat. A jak to tak v životě juniorů bývá, i když už bylo všechno domluvené a zaplacené, stejně se objevily komplikace. Každopádně z hlediska připravy mohu říct, že jsem velmi ráda, jak jsme to nakonec zvládli, a já osobně vidím velký přínos v tom, že naši mladí mají možnost se setkat s lidmi z jiných zemí."


 

Účastníci

Pátečního Mistrovství střední Evropy mládežnických párů se zúčastnilo 21 párů. Mistrovství střední Evropy mládežnických týmů čítalo 9 družstev v kategorii U21 + U26 a 4 týmy v kategorii U16. Nedělní Consolation IMP turnaj si zahrálo 19 párů napříč všemi kategoriemi. 

"V klubu (Bridžový klub Praha, pozn. red.) se podařilo vše zajistit," doplňuje Milan Macura, "13 týmů se tam pohodlně vešlo. Zjistili jsme, že maximální kapacita BKP by pro takovou akci činila 16 týmů, při větší účasti už by se mělo uvažovat o jiném místě konání."


 

Formát

Realizovaný formát jednotlivých soutěží popisuje Milan Macura:

"Do poslední chvíle jsme nevěděli, kolik týmů nakonec přijede a v jakém složení, takže plán soutěží musel být velice flexibilní. Turnaj jsme vedli společně s Frábou (Zdeněk Frabša, pozn. red.) za podpory Adama Kubici, který nám pomohl s technickým zajištěním.

Týmy jsme rozdělili do dvou věkových kategorií, protože mezi mladšími hráči byli i úplní začátečníci z Gymnázia Elišky Krásnohorské, naopak v německém týmu hráli i mistři Evropy. 

V sobotu jsem organizoval soutěž kategorie U16 se zařízeními Bridge+More, která proběhla bez větších problémů. Výsledky jsme díky B+M mohli sledovat v průběhu.

Kvůli menšímu počtu a rozdělení týmů jsme se nakonec rozhodli udělat v neděli pouze jedno finále, a to ve starší kategorii týmů, aby si proti sobě zahrály přibližně stejně silné týmy, hrálo se se zástěnami. Naopak ostatní hráči, čili ti méně zkušení z kategorií U21 a U26, se spojili s hráči U16 a hráli IMPový párák. V tom jsme vyhlašovali tři nejlepší páry v každé kategorii."


 

Výsledky

Mistrovství střední Evropy mládežnických párů - celkové pořadí

1. místo
Florian Alter (GER) - Lauritz Streck (GER)

2. místo
Filip Katusić (CRO) - Ivan Petković (CRO)

3. místo
Zdeněk Tomis (CZE) - Veronika Dolanská (CZE)

Výsledky jednotlivých kategorií MSE

Prezentace výsledků


Otevřené mistrovství ČR mládežnických párů - celkové pořadí

1. místo
Zdeněk Tomis - Veronika Dolanská

2. místo
Přemysl Vávra - David Vávra

3. místo
Ivo Walach - Nikol Vachtarčíková

Výsledky jednotlivých kategorií MČR


Otevřené mistrovství ČR mládežnických týmů - U21 + U26

1. místo - Czechia RED U26
Zdeněk Tomis, Veronika Dolanská, Ondřej Kaštovský, Adam Pyszko

2. místo - Czechia U21
Mikuláš Krása, Čeněk Romanowski, Ivo Walach, Nikol Vachtarčíková

3. místo - Czecho-Slovakia U26
Barbora Vašíčková, David Vávra, Richard Gabriel, Peter Borták


Otevřené mistrovství ČR mládežnických týmů - U16

1. místo - Havířov U16
Marek Pilát, Matěj Drozd, Karolína Rečičárová, Lukáš Vachtarčík

2. místo - Prague U16
Adam Olmer, Lenka Honzáková, Petr Karlík, Dan Otradovec

3. místo - PraHa U16
Vojtěch Otáhalík, František Kubát, Filip Rečičár, Petr Daněk, Matouš Kraus

Výsledky jednotlivých kategorií MČR


Mistrovství střední Evropy mládežnických týmů - U16

1. místo - Hungary U16
Benjamin Zabradi, Mirko Juhasz-Molnar, Bernadett Birborka, Benedek Szatmary

2. místo - Havířov U16
Marek Pilát, Matěj Drozd, Karolína Rečičárová, Lukáš Vachtarčík

3. místo - Prague U16
Adam Olmer, Lenka Honzáková, Petr Karlík, Dan Otradovec

Prezentace výsledků


Mistrovství střední Evropy mládežnických týmů - U21 + U26

1. místo - Germany U26 Red
Sibrand van Oosten, Philipp Pabst, Lauritz Streck, Florian Alter

2. místo - Netherlands U21
Reinder van de Weide, Noa Kant, Ronald Goor, Xavier Friesen

3. místo - Czechia RED U26
Veronika Dolanská, Zdeněk Tomis, Adam Pyszko, Ondřej Kaštovský

Prezentace výsledků


Consolation IMP turnaj párů - celkové výsledky

1. místo
Marius Gündel (GER) - Jannik Lepper (GER)

2. místo
Mikuláš Krása (CZE) - Čeněk Romanowski (CZE)

3. místo
Viktor Otto (GER) - Jonathan Pieper (GER)

Výsledky s nejlepšími páry v jednotlivých kategoriích

Prezentace výsledků


Shrnutí a poděkování

"Velký dík patří Zdeňku Frabšovi, který celý víkend odřídil společně se mnou, také Soně Hájkové, která přivezla velkou výpravu z Havířova," sděluje Milan Macura. "Všichni hráči byli nadmíru spokojeni. Pro české hráče to byla druhá akce v měsíci listopadu a motivuje je to k dalšímu úsilí a tréninku. Někteří z nich na Funbridge najednou hrají stovky rozdání týdně a usilují o to, aby se i v mezinárodním porovnání dále zlepšovali," dodává.

Soňa Hájková připojuje svůj úhel pohledu:

"Bridž je most, který spojuje lidi z různých skupin, ale také utužuje vazby mezi těmi, kteří už se znají. Jsem ráda, že jsem u této příležitosti mohla být. Budu v práci s mládeží pokračovat, vidím v tom totiž smysl, vidím posuny bridžové, ale i intelektuální a sociální, děti se stávají stále pevnější součástí komunity. Mimo jiné musím vyzdvihnout to, že mají motivaci, aby se česká mládež začala učit anglický bridžový slang. Teď se učí, že když se jich někdo zeptá, jak vynášejí, nemusejí to složitě vysvětlovat - stačí říct natural. Seznamují se s tím, jak se řekne sudá, lichá, pozitivní, ..."

Rovněž Výbor Českého bridžového svazu připojuje obrovské poděkování za organizaci mezinárodního turnaje - jmenovitě Milanu Macurovi jakožto hlavnímu organizátorovi, Zdeňku Frabšovi za spoluřízení turnajů v roli rozhodčího, Adamu Kubicovi za asistenci s technickým zařízením a Soni Hájkové za doprovod početné havířovské výpravy. 




Vyjádření domácích účastníků

"Díky různým karanténám mi do poslední chvíle nebylo jasné, jestli budu moci odjet. Jsem moc ráda, že jsem nakonec mohla hrát všechny tři turnaje: páteční parák, sobotní družstva i nedělní impový párák. Nejzajímavější krabice nám poskytl sobotní turnaj, kde mi hned při prvním rozdaní přistál na ruku list s devítilistem pikovým vedený A,K,Q,J,10,9,8,7… a k tomu 4 srdce (A,Q,x,x). Na této krabici jsme zvládli vydražit malý slem pikový. Dále nás moc překvapilo, když na nás maďarští hráči zavolali rozhodčího kvůli “dlouhému přemýšlení". Všechny tři turnaje byly fajn a moc se těším na další takové akce."

Anonym


"Chtěl bych moc poděkovat pořadatelům, že se podařilo dostat k nám i spoustu zahraničních týmů a připravit krásné podmínky, ve kterých jsme mohli turnaj odehrát. Cele mistrovství se vezlo v celkem přátelské atmosféře a měli jsme možnost konečně odehrát pár krabic i na úrovni mezinárodní, moc nás to bavilo a jen doufáme, že nově nabyté zkušenosti budeme moci využít a covid nezruší další sezónu."

Matěj Drozd


"Když jsem v sobotu ráno usedal ke stolu k prvnímu týmovému zápasu, byl jsem trochu smutný, protože nedorazili (pravděpodobně kvůli Covidu) některé U21 týmy, na které jsem se těšil, protože jsem chtěl na tomto mistrovství nasbírat co nejvíce zkušeností ve své kategorii. Takhle jsme byli spojeni s U26 a já se obával, že to bude další z turnajů, kde bojujeme o první příčky v poslední třetině tabulky. Opak byl naštěstí pravdou a v kvalifikaci jsme skončili šestí o půl VP za německou U21 a nechybělo mnoho a byli bychom ve finále. To nám dodalo dost sebevědomí do IMPového páráku, kam jsme si zkrátka šli pro medaili. Jak jsem byl na začátku smutný, že nehrajeme svoji vlastní kategorii, tak jsem byl na konci šťastný, když jsem viděl, že s partnerem máme na to být důstojnými soupeři i některým zahraničním U26 týmům. Umístění na druhém místě mě velmi potěšilo a těším se na další mezinárodní akce."

Mikuláš Krása


"Po několika šílených změnách jsme se dozvěděli, že do Prahy opravdu – i když ne všichni – odjedeme. Očekávání jsem neměla velká, událo se to docela rychle, a tak jsem si to tam chtěla hlavně užít. Ze všech tří turnajů mám naprosto skvělý pocit. Výsledkem jsem proto byla moc mile překvapena. Hrát se zahraničními páry po tak dlouhé době je určitě dobrá zkušenost a zároveň možnost setkat se i s českými kamarády. Moc jsem si ten víkend užila a jsem šťastná."

Nikol Vachtarčíková


"Mistrovství střední Evropy pro mě podobně jako v předchozích letech představovalo velice příjemný turnaj. Na výsledek se tolik neohlížím, protože jsem nehrál se svým stálým partnerem. Vzhledem k zahraniční účasti jsem měl šanci procvičit si němčinu a pohovořit s Němci a už teď se těším na turnaj zase příští rok."

Ivo Walach


"Turnaje v rámci MSE jsem si velmi užila. Jako největší plus vidím četnou zahraniční účast, i přes nepříznivé covidové podmínky. Vždycky vítám možnost poměřit si své síly se zahraničními hráči, nejen že je to jisté zpestření, ale hlavně to je velmi cenná zkušenost a motivace na sobě dál pracovat. V pátek se hrál párák, kde jsme se Zdeňkem skončili třetí, za jedním německým a jedním chorvatským párem. Škoda pár zbytečných špatných výsledků, ale přesto jsem s výsledkem spokojená. O víkendu se konala hlavní akce, a to týmový turnaj. V sobotu se hrála kvalifikace typu round robin, ze které se nám povedlo odejít pouze s dvěma prohrami – proti Germany U26 Red a proti naší U21. To nám stačilo ke čtvrtému místu a postupu do finále. Ve finále jsme myslím měli jisté rezervy, ale přesto jsme nakonec získali bronz. Organizace byla za mě bezchybná, jsem moc ráda, že nakonec dorazilo relativně dost týmů. Oproti minulým běhům turnaje jsem ráda za rozdělení turnaje pro U16 a pro nás starší. Osobně bych možná v této situaci preferovala hraní páráku i týmových zápasů na více partií."

Veronika Dolanská


"Určitě to bylo hrozně fajn, škoda, že nepřijely ty ostatní týmy. Párák první den byl vyloženě za trest. První den týmů se vydařil, i když raději bych hrál švýcara. A finále týmů považuji určitě za super zkušenost. Němci byli fakt hustí. Všichni, kdo přijeli, vystupovali přátelsky a dost jsme se i bavili. Super bylo po těch +-2 letech hrát něco live proti dobrým cizím hráčům (a ne na tabletech)."

Adam Pyszko


"Akce se mi líbila, škoda, že se na poslední chvíli odhlásilo spoustu týmů z různých zemí, turnaj mohl být ještě o dost zajímavější. Nicméně jsem i tak velmi rád, že i v současné situaci nějaké zahraniční týmy dorazily...Náš výkon v párovém turnaji nebyl nejlepší, několik zbytečných chyb a skvělých zahrání našich soupeřů nás po prvním kole katapultovalo do končin, kde se při následném průměrném výkonu v kole druhém medaile nerozdávají. Naším cílem bylo spravit si náladu v týmovém turnaji. Jsem moc rád, že se nám, byť velice těsně, podařilo uhájit třetí místo a urvat bronzovou medaili. Chtěl bych poděkovat svým spoluhráčům za skvělý výkon a Milanovi se Zdeňkem za perfektní organizaci celého turnaje. Doufám, že příští rok se nám povede předvést o něco lepší výkon."

Ondřej Kaštovský


Vyjádření účastníků ze zahraničí

"Dňa 26.-29.11. sa konali medzinárodné majstrovstvá Európy všetkých mládežníckych kategórii v Prahe. Nanešťastie sa nám nepodarilo vyslať celý slovenský tím, ale pár sa nám podarilo postaviť a s tímovým turnajom nám pomohlo vedenie ČBS, ktoré nám našlo druhý český pár. Chcel by som sa úprimne poďakovať vedeniu ČBS, pretože turnaj prebiehal z organizačného hladiska bez nijakých závažných problémov a zároveň sme mali možnosť s partnerom porovnať svoje skills s inými kvalitnými hráčmi napríklad z Nemecka, Chorvátska, Maďarska, atď. Úžasna skúsenosť s úžasnými luďmi, ktorých som nevidel dlhšie ako 2 roky. Akonáhle sa vyskytne možnosť zúčastniť sa na podobnom turnaji, veľmi rád prídem."

Richard Gabriel


"I really enjoyed the whole weekend a lot, the venue was cosy and felt like at home. Milan was always available for guidance and helped us both with bridge related issues and otherwise. The atmosphere was light and friendly the whole time and I'm glad for the opportunity to travel to the beautiful city of Prague and meet all the great people."

Ivan Petković


"I had a lot of fun competing in the Junior Championship in Prague. The event was well organized in a nice and commodious playing area. With everyone being so friendly, it was a pleasure to meet some new people and share experiences while playing cards. The whole competition flew by in an instant and was over before I knew it. I'm looking forward to attending again next time!"

Filip Katušić


"Despite strongly increasing COVID infections the Germany Bridge Federation sent three teams to the "Central European Championships" organized by Milan in Prague. We only had to cancel the U16 team. I am somewhat glad about the event happening since one doesn't get to play much live bridge these days, in particular I haven't played any international junior tournament in the past two years. My team arrived on November 25th to be able to play the pairs tournament the day after. Upon arrival, I noticed the generously illuminated National Museum, which was on my way to the hostel and provided an enjoyable sight. It happened to be the last day before a relatively strict lockdown ordered by the government at short notice. At least one day to enjoy the local Christmas market. 

On Friday we played a pairs tournament, two sessions of 22 boards each. The strength of the field was mixed and for me personally it was a bit disappointing that very few strong players managed to come. In any case, the tournament was good practice for Lauritz and me, since we didn't get to play much together since COVID times. We played at the local clubrooms, which are a bit tricky to find if one hasn't been there before, but offered a cozy ambience along with an affordable supply of drinks.

Milan gave us great restaurant recommendations, so that we ended up spending most of our free time in restaurants. The food was good and everything was so cheap. Unsurprisingly we ended up with a fairly high consumption of meat and beer. Milan even joined us a couple of times. 

On Saturday the team even started. We played a full Round Robin with the four highest ranked teams advancing to the finals, playing 6 boards each match. The players who didn't make the final played a pairs IMP tournament instead. The final was a Round Robin again, but with 10 board per match each game played at screens, and a carry over of 1/3 from the qualification VP. 

I really liked the format. Looks very fair overall and also the amount of boards played seemed about right. The atmosphere among the players was also very friendly.

Altogether a nice tournament - just a bit sad that not more strong players managed to come (my personal opinion - could perhaps also make it an U21 event?). In any case it was fun to play a juniors tournament with Lauritz again (with him I get to play my favorite system; played most other recent tournaments with Thomas who only plays Polish Club). 

Also lots of respect for Milan to organize it all. He did a fantastic job." 

Florian Alter


Fotogalerie z akce

Děkujeme partnerům za podporu propagace bridže, organizace soutěží a účasti našich reprezentantů na mezinárodních turnajích.

Staňte se i Vy naším partnerem! Podpořit můžete libovolný projekt, turnaj či skupinu hráčů. 

Národní sportovní agentura
Moravskoslezký kraj
Funbridge
Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy
Česká Asociace Univerzitního Sportu
TENAK holdings
Bridgescanner